Cathérine in New York: overvloed aan cultuur

vrijdag 22 maart 2019 - 10:16
Tijdens haar derde dag in 'the city that never sleeps' ontkracht Cathérine een paar clichés over New York en Amerikanen.

Het regent nooit in NY (toch niet zoveel als in België)

Het kan allemaal wel zijn, maar die regen is er dan vandaag dan toch wel allemaal in één keer uitgevallen. Maar dat drukte de pret niet. Moedig hebben we een hele dag rondgestapt in een nieuw stukje NYC. Helemaal niet te vergelijken met Manhattan, met zijn hoge torens. We waanden ons soms op de filmset van 'Friends', een andere keer waren we te gast bij de madammen van 'Sex & the city'. Maar dus allemaal in de regen. En waarschijnlijk worden de straatventers allemaal getipt door de plaatselijke Frank Deboosere himself. Ze stonden vandaag nu eens niet met tickets voor bustours te zwaaien maar met paraplu's. Handig, als er niet teveel wind is tenminste.

Amerikanen hebben geen cultuur

Hold your horses! NYC barst van de musea! En nu heb ik het alleen nog maar over musea over kunst : Het Whitney Museum met zijn moderne kunst, The Metropolitan Museum, Guggenheim, het Brooklynmuseum… Dit is nog maar een greep uit het aanbod. Wij kozen er voor om vandaag naar het MOMA te gaan. Wat een heerlijk museum is dat zeg! Ideaal voor mensen die graag topwerken zien in het echt. De waterlelies van Monet, Topwerken van Jackson Pollock, Edward Hopper, Paul Cézanne, Piet Mondriaan, Gustav Klimt en Pablo Picasso… Van één werk heb ik altijd gedroomd om het ‘in het echt’ te zien en dat is de sterrennacht (of ‘the starry night’ zoals ze dit werk hier noemen) van Vincent Van Gogh. 

Naar musea gaan geeft me energie. Het brengt iets teweeg bij me. Kunst is emotie. Kunst is altijd iets nieuws ontdekken. De schilderijen van Gerhard Richter bijvoorbeeld. In het Moma hangen een tiental schilderijen die hij heeft gemaakt die gebaseerd zijn op foto’s van momenten uit het leven en van de dood van 4 leden van de Rote Armee Fraktion, een links-extremistische terreurgroep die vooral in de jaren in de jaren 70 en  80 actief was in Duitsland. 'The cycle October 18', zo heet de verzameling schilderijen, is een enorm beklijvend werk.

Morgen gaan we naar een tentoonstelling kijken van Frieda Kahlo in het Brooklyn Museum. Ik kan niet wachten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!