Cathérine Vandoorne geeft je 8 tips om water te besparen

vrijdag 5 juni 2020 - 11:15
Cathérine Vandoorne geeft je tips om spaarzamer om te gaan met je water. Want alle beetjes helpen!

Gebruik afwasmiddel op natuurlijke basis wanneer je met de hand afwast

Als je afwasmiddel op natuurlijke basis gebruikt, kan je het spoelwater gebruiken om je planten water te geven. Natuurlijk afwasmiddel is immers bijna volledig biologisch afbreekbaar. Spoel het dus zeker niet weg, maar hergebruik het in de tuin!

Hak de grond tussen de planten zodat je ze minder water moet geven

Het hakken van de grond tussen je planten zorgt ervoor dat de aarde het regenwater beter opneemt. Zo moet je je plantjes minder vaak gieten én het is ook nog eens goed voor je conditie.

Wanneer je wacht tot er warm water uit de kraan komt, vang het anders verspilde water dan op

Dat kan je doen door bijvoorbeeld een emmer in je douche te zetten tijdens het wachten. Zo gaat er geen water verloren en kan je het gebruiken voor iets anders.

Gebruik zo weinig mogelijk water als je groenten kookt

Bij het koken van groenten of aardappelen moet je kookpot helemaal niet tot boven gevuld zijn. Gebruik dus gerust wat minder water, want opnieuw: alle beetjes helpen.

Giet het gecondenseerde water van je droogkast niet weg

Gebruik het bijvoorbeeld om je toilet mee door te spoelen.

Hergebruik verloren ijsklontjes

Je herkent het vast wel. Je probeert een zakje te vullen met ijsklontjes en er vallen er enkele naast. Weggooien? Nee hoor. Je kan er nog heel wat mee doen. Leg ze bijvoorbeeld in je plantenbak.

Wees bewust van je watervoetafdruk

Virtueel water of verborgen water is de precieze hoeveelheid die nodig is om iets te produceren. Die volumes zijn enorm. Zo is er voor een simpel tasje koffie van 20 centiliter al 130 liter water nodig! Denk dus twee keer na bij alles wat je consumeert.

Er is niets mis met plassen in de douche

Bewaar je ochtendplas voor onder de douche en bespaar zo al gauw 6 liter water. Er is niets mis met een beetje multitasking!

Ook jullie stuurden handige tips in

Chris De Meester uit Destelbergen houdt bijvoorbeeld altijd het afkooksel van zijn pasta of groenten bij in de koelkast. Zo gebruikt hij het later om bijvoorbeeld soep mee te maken. Super handig! Ingrid Robberechts laat ook weten dat je je groenten in een kom kan wassen in plaats van in de gootsteen. Zo spoelt er niks weg en kan je achteraf het water gebruiken om bijvoorbeeld je planten water te geven. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!