Cathérine Vandoorne op bezoek bij de oudste protestantse gemeenschap waar ook Vincent Van Gogh geweest is

dinsdag 7 september 2021 - 12:20
Als je aan Vlaanderen denkt, denk je misschien aan wielrennen. Of de Vlaamse leeuw. Maar ook aan kerktorens, in elk dorp staat er wel minstens één. Naast kerken zijn er nog andere religieuze gebouwen. Nu zondag kan je in heel wat van die monumenten van het geloof een kijkje nemen tijdens Open Monumentendag.

Wil jij heel wat monumenten ontdekken? Op zondag 12 september zetten honderden erfgoedsites in heel Vlaanderen gratis hun deuren open. De 33ste editie van Open Monumentendag staat helemaal in het teken van inclusie en diversiteit. Meer dan 400 monumenten openen hun deuren en ook jij bent van harte welkom! Het dichtstbijzijnde monument? Of het grootste? Het mooiste? Bekijk alle activiteiten op de kaart.

Meer dan 50 beiaardtorens zullen Open Monumentendag in de Lage Landen inluiden, maar welk lied zullen de klokken spelen? Breng je stem uit! 

De oudste protestantse gemeenschap in Horebeke

Cathérine maakte al een ommetje naar het Oost-Vlaamse Horebeke. Daar in de zogenaamde Geuzenhoek ligt de oudste protestantse enclave van ons land. Dominee Simon Van Der Linden vertelt er haar alles over: "Al sinds de 16de eeuw zijn hier altijd protestanten geweest. Onafgebroken. Dat is echt uniek in Vlaanderen. Het is wel altijd een kleine gemeenschap geweest van zo'n 200 mensen. De Spanjaarden hebben veel protestanten verdreven, maar hier hebben ze wél stand gehouden!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!