Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Chef Wouter Keersmaekers steekt telers van hopscheuten hart onder de riem: “Eigenlijk is ons initiatief een hulpkreet, we willen de oogst redden”

vr 26 feb. - 11:37

Hopscheutentelers zitten met de handen in het haar. Nu de restaurants niet open mogen, zijn er geen afnemers meer voor de hopscheuten. De oogst dreigt verloren te gaan. Chef Wouter Keersmaekers van restaurant de Schone van Boskoop in Boechout kwam met een solidair initiatief: 'De Hopgenoten'. Cathérine Vandoorne ging tijdens 'De Madammen' bij hem voorproeven.

“Door de lockdown zijn we ook vorig seizoen maar een kwart open geweest. Samen met een vriend, Tom, kwamen we met het idee om ‘De Hopgenoten’ op te starten. We willen het initiatief opentrekken om zoveel mogelijk mensen te bereiken. We engageren andere chefs om voor hun take-away gerechten te koken met hopscheuten”, vertelt Chef Wouter Keersmaekers. En dat is aardig gelukt. Ze zijn gestart met drie chefs uit het Antwerpse. Maar ondertussen engageerden zich al gigantisch veel restaurants. Ook sterrenrestaurants doen mee én zelf traiteurs scharen zich achter dit initiatief. Een waar succes dus!

Culinair erfgoed

Op die manier zal de oogst van 2021 toch niet helemaal verloren gaan. “De hopscheut is iets heel belangrijks binnen ons culinair erfgoed. Er wordt nog maar twintig hectare vrijgemaakt voor eetbare hop. Het is dus vijf voor twaalf. Eigenlijk is dit initiatief een hulpkreet. Allemaal samen willen we de boeren een hart onder de riem steken.”

Je hebt maar anderhalve maand om te genieten van de hopscheuten. Dan is het voor de rest van het jaar gedaan.

— Wouter Keersmaekers

Fragiel product

Als particulier kan je hopscheuten niet kopen, tenzij je zelf naar een teler gaat. Veel mensen weten dus niet hoe het smaakt. “Een rauwe hopscheut smaakt een beetje naar hazelnoot.” Het is een fragiel product. "Een hopscheut wordt na een kleine drie à vier uur zwart. Je moet ze dus meteen koken, ook dat is delicaat. Je moet citroensap toevoegen. Als je niet genoeg zuur toevoegt, worden ze grijs. Wanneer je ze te lang laat koken, krijg je een platte scheut. Het is dus een echt horecaproduct. De meeste mensen eten de hopscheut op een klassieke manier, met een eitje en mousselinesaus. Maar je kan ze ook bereiden met broodcroutons, wit gevogelte, garnalen, coquilles, zalm, … Het is op zoveel manieren heel lekker." 

Er is een erg kort seizoen om te genieten van het ‘witte goud’. “De eerste hopscheuten zijn er, maar de productie is erg laag. Vanaf begin maart komt het goed op gang en dan loopt het tot Pasen, vijf april 2021. Je hebt dus maar anderhalve maand op een heel jaar. Dat is heel kort. Net daarom willen we er ook des te meer de aandacht op vestigen.”

Wil je de hopscheuten eens proberen en zoek je een restaurant in jouw buurt dat de scheuten in hun take away-menu verwerkt? Via de website dehopgenoten.be kan je alle deelnemers vinden.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet