Chris Dusauchoit: “Buitenkatten leven de helft minder lang dan binnenkatten”

dinsdag 27 oktober 2020 - 16:51
Photo by christian wright on Unsplash
Verloren gelopen katten die na veel omzwervingen toch weer thuiskomen, zijn helaas een uitzondering. De meeste katten komen niet meer terug. Maar volgens Chris Dusauchoit mag je de hoop niet opgeven!

Eerst en vooral: zorg ervoor dat je katten gechipt zijn. Stel dat ze verloren lopen en door het asiel gevonden worden, dan komen ze zo weer bij jou terecht. Je kan ze ook een bandje geven met een kokertje aan. Daarin kan je je adres of telefoonnummer steken. Er bestaat zelfs een gps voor katten!"

“Meestal zitten weggelopen katten niet ver weg. Hun territorium is redelijk klein. In de meeste gevallen raken ze ergens opgesloten, bijvoorbeeld in het tuinhok of de kelder van je buurman of -vrouw. Ga dus zeker langs bij de buren om te vragen of ze eens rond willen kijken. Je kan zo luid roepen als je wil, de meeste gewonde of uitgeputte katten zullen niet reageren op je stem. Gewonde katten houden zich ergens in een hoekje stil. Katten kunnen ook wel redelijk lang zonder eten, maar drinken is essentieel. Zeker als het warm is, kunnen hun nieren het al na een paar uur opgeven. Een gebruikte kattenbak buitenzetten zou ook kunnen helpen. Geuren zijn heel belangrijk voor katten."

"Probeer snel te handelen als ze langer weg zijn dan normaal. Ga rond met flyers, foto’s en kijk op websites voor weggelopen katten. Vergeet ook niet te bellen naar asielen in de buurt.”

Binnenkatten zijn niet per se ongelukkiger.

Chris Dusauchoit

“Het is niet de eerste keer dat ik het zeg”, begint Chris bij De Madammen. “Buitenkatten leven half zo lang als binnenkatten want je stelt je kat bloot aan allerhande gevaren: het verkeer, andere katten, ziektes, ...”

“De meerderheid van de mensen heeft een gewone huiskat, een minderheid heeft een raskat. Van die minderheid is de meerderheid een huiskat. De meeste mensen die een raskat hebben, laten die kat niet buiten omdat ze zo duur zijn. Je hebt ook allerhande gadgets om je kat mee te nemen naar buiten: draagmandjes en leibandjes. Je hebt ook mensen die hun kat overal mee naartoe nemen, zelfs op fietstocht." Een binnenkat betekent dus niet dat je kat nooit buiten kan komen.

Herbekijk hier de Beestige Vragen met Chris Dusauchoit

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!