Chris Dusauchoit: "Denk aan een noodplan voor je huisdier"

donderdag 19 maart 2020 - 10:17
Ook onze huisdieren kunnen in coronatijden ziek worden of kwaaltjes krijgen. Maar mag je nog naar je dierenarts nu we allemaal vooral moeten thuisblijven? Chris Dusauchoit bracht duidelijkheid in 'De Madammen'.

"Dierenartsen hebben een unieke positie, want ze zijn niet alleen zorgverstrekkers, maar ze zijn voor een stukje ook apothekers en handelaars. De voeding voor mijn golden retriever vind ik bijvoorbeeld niet in de gewone winkels, die koop ik bij mijn dierenarts", legt Chris uit.

"Dierenartsen werken alleen nog op afspraak"

Intussen heeft de Orde van Dierenartsen ook richtlijnen gecommuniceerd. "Dierenartsen werken vanaf nu enkel nog op afspraak. Best logisch, want ook in de wachtkamers van dierenartsen kunnen mensen op elkaar gepakt zitten. Eén persoon mag nu nog samen met z'n huisdier naar de dierenarts. Let wel, enkel dringende zaken worden nog behandeld. Er wordt ook gevraagd om zoveel mogelijk telefonisch contact op te nemen met je dierenarts. Ga niet zomaar naar praktijk. Ook huisbezoeken worden zoveel mogelijk vermeden."

"Denk aan een noodplan voor je huisdieren"

"Ik zou graag een oproep doen aan alle baasjes, houd een noodplan in het achterhoofd. Als je ziek zou zijn of als je in quarantaine moet blijven, denk dan aan iemand die in jouw plaats met je dier naar de dierenarts kan gaan."

Ook als je zelf niet zo vaak meer kan gaan wandelen met je hond zijn er oplossingen. "Wandelingen zijn voor honden meer dan bewegen alleen. Het is een beetje zoals sociale media voor ons, je hond gebruikt tijdens een wandeling volop z'n neus, hij snuffelt erop los! Dat kan je voor een groot stuk thuis opvangen door aan verrijking te doen. In plaats van de hondenbrokken zomaar in een kommetje te geven, verstop je die brokjes overal in huis! Trek een geurspoor met brokjes van de keuken, door de gang, de woonkamer… waar de hond maar mag komen. Leg hier en daar brokjes zodat je hond onderweg beloond wordt voor het speuren. Die verrijking is mentale bezigheid en veel belangrijker dan dat ze hun spieren gebruiken." 

"Er zijn ook veel lokale initiatieven waar vrijwilligers gaan wandelen met honden. Ook daar, gebruik je je verstand! Ga niet binnen bij die hondeneigenaars, aai de honden niet te veel. Was je handen voor en na. Denk eraan, niet iedereen zit op het internet. Als je weet dat er een oudere persoon in je buurt een hondje heeft, steek dan een briefje in de bus met je naam en telefoonnummer om te laten weten dat je kan helpen."

"Als je besmet bent met corona, blijf dan beter van je huisdier af"

En wat als je besmet geraakt met corona, loopt je huisdier dan gevaar? "We zijn zeker dat katten en honden het virus niet kunnen krijgen, maar we moeten nog zoveel bijleren over het virus. We weten wel dat het kan overleven op oppervlakken, en hoe vlakker het oppervlak, hoe langer het zou overleven. De vacht van je dier is natuurlijk niet het meest vlakke oppervlak, maar speel op zeker en als je het virus hebt. Blijf misschien toch maar beter van je huisdier af, hoe moeilijk dat ook is", geeft Chris als advies mee.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!