Chris Dusauchoit: "Een kat, maar ook een kanarie of een goudvis kan jou graag zien"

woensdag 6 oktober 2021 - 11:44
Ken je dat gevoel? Je kat is vooral lief als ze eten krijgt. Maar ziet ze ons ook graag? Liefde is al moeilijk bij mensen te omschrijven, laat staan bij dieren. Dierenman Chris Dusauchoit legt het graag uit.

“Het is een moeilijk onderwerp om uit te leggen. Dus ik maak even een omwegje naar kinderen en hun ouders. Kinderen met een normale ontwikkeling hebben een duurzame band met hun ouder of opvoeder. Dat betekent dat als een kind in een vreemde situatie komt, of een vreemde persoon tegenkomt, ze de ouders gaan gebruiken als een veilige uitvalsbasis. Als ze bang worden, lopen ze naar mama. Als er iemand komt of er gebeurt iets dat ze niet kennen, kijken ze naar de reactie van mama. Als mama lacht, weten ze dat ze veilig zijn.”

“Dit is al vaker beschreven inzake jonge mensen en volwassenen, en jonge dieren en de volwassen exemplaren. Maar wetenschappelijk staat ook vast dat dat bestaat tussen volwassen katten en honden en hun bazen.

Je huisdier ziet je als een soort van ouder

“Dat mensen zeggen: ‘mama is hier met het eten…’ klinkt misschien belachelijk, maar wetenschappelijk houdt dat echt wel steek. Ze zien ons als een soort van ouder. Zelfs katten! Dat werd vroeger van tafel geveegd, maar sinds 2019 weten we dat katten, niet allemaal, dat soort gedrag aan de dag leggen.”

Het is wetenschappelijk bewezen dat volwassen katten en honden hun bazen als een soort 'ouder' bekijken.

Chris Dusauchoit

Je kan aan een kat zien wanneer je ze ongelukkig, of gelukkig maakt: “Daarvoor kan je terug naar de psychologie. Herinner je je de behoeftepyramide van Mastlow? Eerst heb je het eten, dan een warme slaapplek en helemaal bovenaan staat ‘affectie’. Bij dieren is dat ook het geval, maar helemaal bovenaan staat er: ‘de mogelijkheid om te kunnen zijn wie ze willen zijn.’ En dat is bij de mens eigenlijk ook zo.”

“Als je alles aanvinkt: je zorgt voor eten, voor een goed onderkomen én de katten kunnen bij jou kat zijn, of honden kunnen honds zijn, dan weet je eigenlijk al dat ze zeker niet ongelukkig zijn. Als ze daarbovenop zelf naar jou toekomen en allerhande gedrag tonen dat ze normaal gezien tonen naar hun soortgenoten die ze graag hebben, kun je bijna met zekerheid zeggen dat dit beest je graag ziet. Bij katten is dit: kopjes geven, spinnen, ze lopen voor je benen… Honden springen op je en willen in je gezicht lekken.”

Ook kanaries en goudvissen kunnen 'graag zien'

“Ook kanaries of goudvissen kunnen je graag zien, maar ook zij doen dit op hun manier. Goudvissen kunnen zelfs gezichten herkennen. Als ze je herkennen, komen ze dichterbij of misschien zelfs naar boven. Ze weten dat ze van jou eten krijgen. Als er iemand voor het aquarium verschijnt die ze niet kennen, vluchten ze snel weg. Ook bij hen kan je er dus van uitgaan dat ze affiliatief gedrag tonen. Je kan dit dus mogelijk interpreteren als ze liefde.”

Wil je meer weten over liefde bij huisdieren?

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!