Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Chris Dusauchoit: “Een konijn in huis halen? Benzint eer ge begint”

di 27 apr. - 0:06

Een nieuwe kip toevoegen aan een ren, dat is een echt avontuur. Ook bij konijnen is dat het geval! Luisteraar Kelly Fosselle uit Aalst liet via de Radio 2-app weten dat het ruzie is in haar konijnenkot. Chris Dusauchoit gaf raad bij Cathérine Vandoorne in 'De Madammen'.

Kelly had een mannetje en een vrouwtje -een rammelaar en een moer- en al snel kwamen er drie jongetjes bij. Maar dan werd het oorlog in het konijnenhok en jammer genoeg overleefden maar twee van de drie konijntjes het. Is het dan wel een goed idee om konijnen samen te zetten? “Ja, absoluut", zegt Chris Dusauchoit. "Het is zelfs noodzakelijk om konijnen samen te zetten. Een konijn alleen, dat gaat wegkwijnen.”

Maar waarom vallen konijnen elkaar aan? “Net als bij kippen, telt er bij konijnen een pikorde. Als je konijnen die elkaar niet kennen bij elkaar zet, dan zal er snel uitgemaakt worden wie de baas is. Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat het vrouwtje baas wordt over het mannetje. Of omgekeerd. Als mens is het moeilijk om daartussen te komen, maar je moet vermijden dat het een bloedbad wordt in het konijnenhok. Konijnen hebben stevige tanden, die kunnen goed doorbijten. Als je een beet in je vinger hebt, dan mag je ervan uitgaan dat je naar de spoeddienst mag gaan.”

"Een konijn is een diertje waar een handleiding bij hoort"

Veel mensen denken dat je niet veel werk hebt aan een konijn, maar dat klopt niet. Een konijn moet je sowieso op een dag laten steriliseren of castreren. Anders komt het probleem van de pikorde onvermijdelijk weer naar boven. Luisteraar Kelly heeft na de sterilisatie haar konijnen weer samen gezet, maar de mama bleef maar nestjes maken waardoor ze de andere konijntjes wegjaagde. “Hier zal het wellicht om een schijnzwangerschap gaan. Iets dat vaak voorkomt bij dieren. In dat geval moet je weer naar de dierenarts, die zal dan een knip geven of medicijnen voorschrijven om de hormonen op een aanvaardbaar niveau te krijgen. Een konijn is dus zeker een diertje waar een handleiding bij hoort. Bezin dus eer je begint.”

“Je mag zeker je konijn los laten rondlopen in je huis of in je tuin, maar let er dan wel op dat je je tuin en huis ‘konijnenproof’ maken. Let op de elektrische kabels in huis. Wanneer een konijn in een draad van 220 volt bijt, dan is het meteen gedaan met het konijn. Ook in je tuin moet je opletten. Zorg dat je konijn niet kan weglopen, of waak erover dat hij niet in contact komt met de boze kater van de buren. En je hebt ook honden die al eens graag met een konijn spelen, maar dan toch iets te ruw spelen…"

"Denk dus goed na voor je een konijn koopt. Trouwens, een konijn leeft ook lang. Hoe kleiner het konijn, hoe langer het konijn leeft. Een dwergkonijn zal dus veel langer leven dan een Vlaamse reus. Een groot konijn zal dan weer minder lang leven. Dat is trouwens ook zo bij honden: een chihuahua wordt makkelijk dubbel zo oud als een Deense dog."

Veel mensen haalden een corona-konijn in huis

— Chris Dusauchoit

"Wanneer je echt zeker bent dat een konijn in huis wil halen, dan is het een goed idee om je konijn in een konijnenasiel te halen. Deze week nog las ik in het nieuws dat het konijnenasiel ‘Rambi’ in Maldegem uit zijn voegen barst. Veel mensen hebben zich tijdens de coronaperiode een konijn aangeschaft, maar ze hebben pas daarna gemerkt dat er toch meer werk bij kwam kijken dan ze oorspronkelijk dachten, en dan belanden de konijnen in het asiel."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet