Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 ann&daan

Chris Dusauchoit: "Let op voor een hitteslag of -beroerte bij je kat of hond bij dit weer!"

di 13 jun. - 4:00

Voelen dieren dezelfde hitte of warmte als wij? Chris Dusauchoit, de man die de dierentaal wel kan spreken, legt het uit.
Hond
© Canva

"Dieren voelen dezelfde warmte, maar tegelijkertijd ook niet", begint Chris Dusauchoit. "Mijn honden zijn soms te dom om te helpen waaien bij warm weer. En wanneer het al echt warm is, gaan ze nog eens pal in de zon liggen. Dieren hebben het echt graag warm."

Maar er is een verschil tussen het warm hebben en het beginnen overkoken of garen: "Want je hebt mensen die hun dieren in de auto achterlaten om snel even naar de winkel te gaan. Maar zo'n warmte in de wagen loopt enorm snel op, tot 50 of zelfs 60 graden. En dan komen die dieren in ernstige problemen. Ze kunnen lijden aan het een hitteslag of -beroerte."

Hitteslag of -beroerte 

"Er zijn een aantal tekenen van zo'n beroerte die je als baasje echt wel moet herkennen. Een van de eerste tekenen is uitvoerig hijgen zonder dat er een inspanning is geleverd. Bij katten en honden zie je een constant gehijg dat niet ophoudt zonder dat het dier een inspanning heeft geleverd."

Het tweede teken: "Uitzonderlijk veel speekselverlies. Katten en honden maken speeksel aan om hen te helpen afkoelen. Want katten en honden kunnen eigenlijk maar op een beperkt aantal plaatsen op hun lichaam zweten en afkoelen: de onderkant van de pootjes en de tong. Ze hebben geen poriën op de rest van hun lijf."

Katten en honden kunnen eigenlijk maar op een beperkt aantal plaatsen op hun lichaam zweten en afkoelen: de onderkant van de pootjes en de tong.

— Chris Dusauchoit

Een andere plaats waar je het kan zien: "Gesteld natuurlijk dat je dat kan doen, zijn de tanden. Als je kijkt naar hun tandvlees, moet dat normaal een zalmroze kleur hebben. Wanneer een kat aan het oververhitten is, wordt dat bloedrood. Omdat heel veel bloedvaten uitzetten."

"En katten of honden zitten echt in de gevarenzone", gaat Chris Dusauchoit verder, "wanneer ze braken of bloederige diarree krijgen. Want dan weet je dat je de alarmfase al voorbij bent. Het is een medische urgentie geworden. Haast je naar je dierenarts! Intussen moet je er alles aandoen om je hond of je kat mee te helpen afkoelen."

Help je hond of kat afkoelen

Gooi lauw of warm water over je dier, maar absoluut geen ijskoud! Zorg ervoor dat het dier goed nat is.

— Chris Dusauchoit

"Veel mensen zouden starten met ijskoud water over je dieren gooien", vertelt Chris Dusauchoit. "Maar als je dat doet, krijg je een thermoshock. De bloedvaten aan de buitenkant van het lijf gaan helemaal dicht, waardoor je die hitte alleen maar als het ware in het lijf consolideert." De warmte blijft dus vastzitten in het lijf. "Je kan wel kiezen voor iets tussen warm of lauw water. Zorg ervoor dat de dieren goed nat zijn."

"Zakjes met ijs zijn ook effectief. Leg zakjes met ijs op de buik of onder okseltjes. Een nat deken rond het dier doen, helpt zeker ook. En zorg voor verluchting. Leg ze in de tocht of waai met een stuk karton. Haal er een ventilator bij. Maar intussen heb je wel al een dierenarts gebeld, want je moet er als de gesmeerde bliksem naartoe."

Hydrateren

"Zwarte honden en katten trekken de zon nog meer aan. Dieren die lijden aan obesitas hebben ook meer gevaar voor een hitteberoerte. Maar ook dieren met een dikke pels hebben het uiteraard warmer. Ververs bij warm weer regelmatig het water. Ga niet voor ijskoud water, want ook hier moet je opletten voor die thermoshock. Maar vers en fris water is een vereiste."

"Wat leuk is! Je kan voor je dier een zomerijsje maken op basis van bouillon. Je neemt een plastic beker, je hangt er een dik touw in met wat (liefst niet al te gezouten) bouillon. Dat zet je in de diepvries tot het helemaal hard wordt. Je haalt de beker er af, hangt het touw aan een takje (liefst in de schaduw) en dan kan je hond of kat uren likken aan dat ijsje. Het zal hen afkoelen. Ook kinderbadjes buitenzetten, zorgt voor verkoeling voor je dier. Zij gaan er met veel plezier in liggen."

"En laat je hond nooit, maar dan ook nooit, in de auto zitten. Zelfs niet als je voor één minuut naar de krantenwinkel moet. Want voor je het weet, staat er iemand voor je die zijn Lotto-formulier moet invullen en dat duurt al snel 5 minuten. Je vergeet dat er een hond in je auto zit en ... Het is echt iets waar je als baas op moet letten, want het is levensgevaarlijk."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet