Chris Dusauchoit: "Let op wanneer je antivries bijvult, honden en katten vinden dat giftig spul lekker!"

dinsdag 9 februari 2021 - 16:22
Als het koud is voor ons, dan is het dat ook voor onze huisdieren. Chris Dusauchoit geeft wintertips!

“Alles hangt zoals altijd af van de aard van je huisdier”, zegt Chris. “Veel katten willen zelf niet naar buiten met dit weer, omdat ze wat teerder zijn. Je hebt honden met een dunnere pels, maar je hebt ook de sledehonden. Denk maar aan de Husky's, die zijn gemaakt om in de buitenlucht te zijn en om de nacht buiten door te brengen. Maar een piepkleine Chihuahua, daar koop je best een vestje voor in deze koude.”

“Als je heel lang gaat wandelen met een hond, dan kunnen zijn voetkussentjes gaan zweten. Zweten, dat betekent nat worden, dus dat kan ook bevriezen en dus ook breken. Als ze dan over het voetpad lopen waar zout op gestrooid is, kan er zout in de wonde komen. Je moet weten dat een hond of kat niet makkelijk zal klagen over pijn. Ook al hebben ze pijn, dan gaan ze nog dapper verderlopen. Maar eens thuis ga je meteen zien dat ze gewond zijn wanneer je hun pootjes checkt. Het is nu trouwens een goed moment om de lange haren van je honden eens weg te knippen tussen de pootjes. Dan kan er minder ijs en sneeuw in blijven vastplakken. En verwen je hond gerust eens na een wandeling met een warm voetbadje. Dat vinden ze heerlijk!”

Wat je in de zomer niet doet, doe je ook niet in de winter.

Chris Dusauchoit

SOS buitenkat

“De mogelijke gevaren van extreme hitte en koude liggen voor huisdieren dicht bij elkaar. Zoals het in de zomer gevaarlijk is om je hond in de auto te laten, is dat gevaar er ook in de winter. Laat je hond niet achter in een ijskoude wagen, want je hond kan onderkoeld geraken. Waar je ook voor moet opletten tijdens de winter, is het aanvullen van je antivries. Probeer niet te knoeien! Ik weet niet hoe het komt, maar katten en honden vinden dat superlekker. Ik denk dat er iets suikerachtig in zit, geen idee. Maar antivries is wel heel giftig.”

“Sommige dieren gaan ook de warmte opzoeken, zoals bijvoorbeeld zwerfkatten. Sommige buitenkatten durven al eens onder de motor van je wagen te kruipen. Daar is het warmer en beschut. Dus een goede tip is als je ’s morgens vertrekt met de wagen, om voor de zekerheid eens onder je motorkap te kijken. Wil je een buitenkat graag helpen? Dan kan je bijvoorbeeld een hokje maken waar ze beschut zijn en geen natte pels krijgen. Zowel honden als katten kunnen wel tegen een stootje, maar ook de leeftijd speelt mee. Kittens en oudere katten hebben het bijvoorbeeld niet zo makkelijk om hun temperatuur op peil te houden."

Zorg voor een sneeuwvrije ruimte voor vogels en kippen.

Chris Dusauchoit

"Vogel voor de kat"

"We mogen ook de vogels in de tuin niet vergeten! Vogels hebben een lichaamstemperatuur van 41 graden. Je kan je inbeelden dat ze dat met de huidige temperaturen moeilijk op peil kunnen houden. Zorg dus voor veel vetbollen en vers water dat niet bevroren is en maak in de tuin een plek sneeuwvrij. Voor de veiligheid van de vogels, houd je nu ook best je kat binnen. De vogels zijn door dit weer minder 'kwik' dan anders. Ze zijn als een vogel voor de kat, letterlijk."

“Ook kippen zitten nu waarschijnlijk binnen en dicht bij elkaar. Zolang ze beschutting kunnen vinden en hun pels kunnen laten drogen, is het goed. Zorg dat ze kunnen scharrelen en ruim dus zeker wat sneeuw. Controleer ook regelmatig hun water. Als hun veren niet nat worden en ze voldoende voedsel krijgen, zijn ze blij. Die extra brandstof kunnen ze wel gebruiken."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!