Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Chris Dusauchoit neemt afscheid van hondje Margot: "Ik wist dat het er zat aan te komen, maar het doet zeer"

di 25 jan. - 11:06

Dierenexpert Chris Dusauchoit nam onlangs afscheid van zijn teckeltje Margot. Hij vertelt bij 'De Madammen' hoe hij omgaat met het verlies van zijn huisdier.
© Radio 2

"Een hond afstaan dat doet zeer ja, zeker een dier waarmee je een goede band mee hebt gehad. Ook al weet je dat ze ziek of oud zijn het eraan zit te komen. Toch komt het plots op een onverwacht moment", vertelt Chris. Hij adopteerde Margot in een asiel in Oostende. "Nooit van mijn leven een hond gehad die zo mooi aan de leiband liep als zij. Een typische teckeltje, klein van gestalte en groot van volume", beschrijft Chris.

"Ze was ziek, dat wisten we. Ze had een kwaadaardig zwel. We wisten dat er niks aan te doen viel. Je kon het wegnemen, maar dan moest er een poot geamputeerd worden. Dat wou ik haar op haar 13 of 14 jaar, want hoe oud ze precies was, heb ik nooit geweten, niet aandoen. Maar dan ging het ineens zo snel dat ik met weinig hoop naar de dierenarts vertrok met een levend hondje, en met een dood hondje terugkwam."

Huisdier laten inslapen?

Chris heeft gekozen om Margot te laten inslapen bij de dierenarts, maar je kan het ook thuis laten doen. "Eigenlijk verkies ik dat om verschillende redenen. Ten eerste voor de hond zelf, omdat veel honden en katten degelijk ruiken dat er bij de dierenarts veel dingen gebeuren die zij niet aangenaam vinden. En ten tweede omdat het in de huiselijke omgeving iets stemmiger is dan onder de felle lampen in een onderzoekslokaal." Je hebt wel degelijk de keuze om aan je dierenarts te vragen of ze naar je huis kan komen om het daar te laten gebeuren. 

"Eerlijk duurt het langst"

Het is helemaal niet makkelijk om een huisdier te verliezen en het wordt ook niet makkelijker om het aan je kinderen te vertellen. "Als je begint met het woord inslapen, dan kom je al meteen in de problemen", legt Chris uit. "Wij volwassenen begrijpen wat het woord inslapen inhoudt. Maar kinderen horen 'slapen' en denken dat je hond straks nog wakker is. Wat dus helemaal niet klopt. Dan is het wel aangewezen om met het dier terug te komen, zodat dat je kinderen kunnen afscheid nemen van het hondje of katje. Zodat ze het huisdier nog eens kunnen zien en strelen. Dat ze dus ook zien dat het voorbij is."

Begraven van je huisdier

Thuis begraven is ook niet altijd een optie. "Het hangt af van gemeente tot gemeente en het gewicht van je hond. Als die boven de 10 kilogram is of aan een besmettelijke ziekte is gestorven mag dat niet", zegt Chris. Maar er zijn ook alternatieven. "Dat wou ik voor geen meter, maar je kunt je hond of kat laten ophalen door een bedrijf die het verwerkt. Voor veel bazen is dat al te anoniem."

Daarnaast zijn er ook al veel dierencrematoria waar je naartoe kan gaan. "Je kan je kat of je hond, al dan niet met andere huisdieren laten cremeren. Maar er zijn ook aantal gemeentes die een eigen huisdierenkerkhof hebben. Ik denk dat het daar een kwestie is van wat jij het passendst vindt en waar je het budget voor hebt. Pas op, want die dingen zijn niet goedkoop. Als je je huisdieren apart wilt laten cremeren en je wil dan ook nog de assen in een speciale juweel of urne, dan loopt het toch snel op."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet