Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 ann&daan

Chris Dusauchoit over afscheid nemen van je huisdier: "Als je hond of kat wegvalt, komt er een groot gat in je gezin"

ma 10 okt. - 7:00

Afscheid moeten nemen van je kat of hond, het is een verdriet dat vaak onderschat wordt. Dat vindt ook dierenexpert Chris Dusauchoit: "Als je hond of kat wegvalt, komt er een groot gat in je gezin."
hond
© Pexels

Het is een dag waar geen enkel dierenbaasje naar uitkijkt, de dag waarop je afscheid moet nemen van je beste vriend. "Als je op een bepaald moment toch die beslissing moet nemen, dan doe je dat het beste samen met je dierenarts", legt Chris uit. "Die zal mee kunnen inschatten hoe groot de levenskwaliteit van je dier nog is. Want het wil niet zeggen omdat je oudere kat of hond blind of doof is geworden, dat dat het einde betekent voor je dier. Zolang je dier nog rondloopt, voldoende eet, kwispelt, enzovoort, is het eigenlijk vooral erger voor het baasje dan voor het dier zelf. Maar eens je merkt dat je dier pijn begint te krijgen, dan moet je écht ingrijpen."

"Leg je kinderen uit hoe het in elkaar zit"

"Het is een persoonlijke mening, maar ik vind dat je de dierenarts naar jou moet laten komen als je een huisdier moet laten inslapen. Met je dier naar de dierenarts gaan en daar moeten afscheid nemen in een klinische omgeving, dat is niet mijn ideale scenario", geeft Chris toe. 

"Als je kinderen hebt, zorg dan dat ze erbij zijn of breng ze op de hoogte van de plannen. Doe het niet stiekem terwijl ze op school zijn. Leg hen uit hoe het in elkaar zit en neem er je tijd voor."

"Je moet je ook goed voorbereiden. Zorg dat je weet wat je met het stoffelijk overschot gaat doen. Kan je het dier in de tuin begraven volgens het gemeentelijk reglement? Laat je het cremeren? Veel gemeentes zijn ook begonnen met een dierenkerkhof. Zorg dat je waardig afscheid kan nemen van je dier."

"Je moet weglopen van mensen die reageren met ‘het is toch maar een hond? Het is toch maar een kat?’"

Als je het 'geluk' hebt om je te kunnen voorbereiden op het afscheid, dan blijft het hoe dan ook zuur. "Wanneer het gaat om een proces van aftakeling, is het een proces van weken en maanden. Je maakt jezelf wijs dat je er klaar voor bent, tot het zover is. Dan ben je er toch helemaal niet klaar voor... Daarna moet je ervoor zorgen dat je omringd bent door mensen die je emoties begrijpen. Je moet dan echt weglopen van mensen die reageren met ‘het is toch maar een hond? Het is toch maar een kat?’ Als je hond of kat wegvalt na tientallen jaren, komt er een groot gat in je gezin. Dat kan je niet ontkennen. Dat zijn échte tranen die er dan komen", besluit Chris.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet