Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Chris Dusauchoit over angstige huisdieren: "Je hebt vooral geduld en lekkere brokjes nodig"

di 26 jan. - 3:36

Luisteraar Martin adopteerde een tijdje geleden de kat van zijn overleden moeder. Maar de verhuis van katje Nellie liep niet zo vlot. Nellie is angstig, verstopt zich op de eerste verdieping en elke toenadering resulteert in grommen en blazen. Chris Dusauchoit weet raad!

Katje Nellie kreeg dus een nieuwe thuis, twee nieuwe baasjes en ook drie nieuwe vriendinnen: de katten die Martin al in huis had. "Eigenlijk heeft dat katje op korte tijd heel veel moeten verwerken”, weet Chris Dusauchoit. “Niet alleen haar vertrouwde baasje is verdwenen, maar ook haar vertrouwde vaste stek is weggevallen. Ze komt dan nog eens bij nieuwe mensen terecht die al drie katten hadden. Dat is heel veel voor zo'n klein katje." Nellie zoekt geen contact met de nieuwe baasjes en de andere katten. “Dat is bijna logisch, zeker als het een broos katje is.”

Kan het zijn dat het katje aan het rouwen is? Chris Dusauchoit denkt niet dat honden en katten rouwen. "Om te kunnen rouwen moet je tijdsbesef hebben. Dat betekent dat je beseft dat die persoon weg is en ook niet meer zal terugkomen. Dat soort tijdsbesef hebben ze niet”, aldus Chris. 

“Ze kunnen wel van slag zijn als een gewoonte wegvalt. In die zin heeft de verhuis zeker meegespeeld. Katje Nellie zit plots in een huis dat naar drie katten ruikt en niet naar zichzelf. En ze zit dan nog eens in het gezelschap van mensen die ze eigenlijk niet kent. Haar gedrag is dus een logische reactie die voorkomt uit angst. En angst is een reële emotie die heel vaak voorkomt bij zowel katten als honden.

Het is niet omdat die angst voor ons irreëel is, dat dat ook geldt voor de kat.

— Chris Dusauchoit

Dag per dag een trede lager

"Martin moet proberen zich te verplaatsen in het hoofdje van de kat. De kat moet voelen dat het baasje begrijpt dat ze van slag is. Heel veel mensen zijn geneigd om de kat vast te nemen en op haar plaats te zetten. Om op die manier te tonen dat er geen reden is om angstig te zijn. Maar daardoor ga je net het trauma erger maken. Het is niet omdat die angst voor ons irreëel is, dat dat ook geldt voor de kat. Je moet de kat langzaamaan ongevoelig maken voor die angst en dat doe je door inzicht te tonen.

“Eten is altijd de juiste manier om iets gedaan te krijgen. Martin kan lekkere kattenbrokjes aan de trap leggen. Eerst bovenaan, en heel geleidelijk aan kan hij de brokjes trede per trede naar beneden halen. Dat kan weken duren, zelfs maanden. Tot je het eten beneden hebt staan. Op die manier is de kat op eigen beweging en zonder dat het gedwongen werd naar beneden gekomen. Martin moet er ook voor zorgen dat eens de kat beneden is, er ook daar plekken zijn om te vluchten. Katten duiken graag weg en vinden een plek in de hoogte ook fijn. Dus wat je vooral nodig hebt is veel geduld en lekkere brokjes.”

Bekijk hier het hele gesprek met Chris Dusauchoit

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet