Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Chris Dusauchoit over intelligentie bij dieren: “Honden zijn veel slimmer dan we denken”

di 12 okt. - 10:28

Vorige week stond het nog in de krant: “Honden zijn veel slimmer dan we denken." Maar geldt dat voor elke hond? En hoe zit dat dan met katten? Anja Daems vroeg het aan onze dierenman Chris Dusauchoit.
© Radio 2

“Dat honden intelligente dieren zijn weten we al langer, maar Chaser zou wel eens de slimste hond ter wereld zijn geweest”, vertelt Dusauchoit. Hij herkende 1000 woorden en kon die bovendien van elkaar onderscheiden. Als haar baasje één woord riep, kon hij feilloos de juiste knuffel uit een hoop halen. “Riep je schildpad, dan bracht hij effectief een schildpad naar zijn baasje.”  

Was Chaser nu extra slim of erg goed getraind? Volgens Chris Dusauchoit mag je beide niet verwarren. Je hebt een top drie aan ‘slimste hondenrassen’. Op nummer één staat de Border Collie. Daarvan is ook geweten dat je die heel makkelijk kan trainen en motiveren op bevelen en trucjes. 

“We hebben lang gedacht dat mensen de slimste dieren waren omdat we de zwaarste hersenmassa bezitten”, vertelt Dusauchoit. "Maar hersenmassa betekent niet alles, want de dolfijn heeft nog een grotere hersenmassa dan wij mensen. Dus zegt massa op zich weinig over de intelligentie."  

Aantal hersencellen telt

"Een beter idee is kijken naar het aantal hersencellen in de cortex, de hersenschors. Daar lopen alle kennisprocessen langs. De mens heeft zo’n 16 miljard hersencellen. Dat is wel serieus wat meer dan een hond die drie miljard neuronen in de hersenschors heeft. Een kat daarentegen heeft er nog de helft minder dan een hond”, geeft Duchausoit mee aan Madam én kattenliefhebber Anja.  

Dat betekent niet dat je een kat niet kan trainen. “Veel mensen denken dat een kat koning(in) is en het baasje personeel, maar dat is fout.” Het vergt enkel wat extra moeite. En luisteren ze dan? Een Japans onderzoek zegt alleszins van wel. “Een groep katten kregen verschillende woorden op dezelfde toon te horen, na een tijd luisterden ze niet meer. Tot hun naam kwam, dan waren ze opnieuw alert.”  

Honden analyseren woorden met beide hersenhelften. In de eerste helft gaan ze op zoek naar betekenissen van woorden en in de andere naar hoe dat wordt gezegd

— Chris Dusauchoit

Honden, luisteren die vooral naar klanken? "Nog beter, ze analyseren woorden met beide hersenhelften. In de eerste helft gaan ze op zoek naar betekenissen van woorden en in de andere naar hoe dat wordt gezegd.” Jouw hond weet dus als iets lief of boos wordt gezegd.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet