Chris Dusauchoit over katten en baby's: "Je kan je kat voorbereiden op de komst van een baby in het gezin"

dinsdag 29 juni 2021 - 10:21
Foto: Getty
Luisteraar Inès uit Jette merkt op dat haar kat zich anders gedraagt sinds er ook een baby in huis is. Heeft de komst van een baby in een gezin een grote invloed op katten?

"Dat je kat vreemd reageert op een baby, is niet verwonderlijk", stelt Chris Inès gerust. "We moeten twee dingen onthouden over katten: ten eerste is geur voor een kat erg belangrijk, belangrijker dan zicht en gehoor. En ten tweede, katten zijn gewoontedieren. Als er een baby bij komt, dan ruiken jij en je huis anders én er komt ook de geur van de baby bij. Een kat heeft dus in de eerste plaats geroken dat er iets is veranderd. Er staan plots ook allerhande babyspullen in huis, en die hebben een heel specifieke geur."

"Introduceer de babyspullen geleidelijk"

Je kan je kat wel een beetje voorbereiden op de komst van de baby. "Zet al die babyspullen niet in één keer in huis. Introduceer ze heel voorzichtig als je een angstig katje hebt. Eens de baby geboren is, kan je terwijl de baby nog in het ziekenhuis is, een doekje met zijn geur al in huis leggen. Zo zorg je ervoor dat je kat het op haar tempo kan ontdekken. Als je een kat hebt die niet echt angstig is van nature, maak je dan geen zorgen."

Het gaat niet alleen om de geur van de baby, maar ook om het dagelijkse ritme dat er anders uitziet met een baby in huis. "Katten zijn gewoontedieren: ze staan graag op hetzelfde uur op, ze willen op hetzelfde uur eten, ze willen op hetzelfde uur buitengelaten worden. Wat gebeurt er met gewoontes wanneer je een baby krijgt? Het is chaos! En dan vergeet je ook de gewoonten waar de kat zich aan hield."

"Kat heeft speciale neus om feromonen te ruiken"

Ook tijdens een zwangerschap kan je een ander gedrag bij je kat vaststellen. Dat heeft opnieuw te maken met geur. "Dieren hebben een speciale neus om feromonen, hormonen die door de lucht zweven, te ruiken, het orgaan van Jacobson. Bij katten zit dat aan de bovenkant van hun verhemelte, net achter hun snijtanden. Ze zijn heel gevoelig aan feromonen. We weten wel niet met zekerheid of mensen ook feromonen hebben, maar er zijn voorbeelden genoeg waaruit we kunnen afleiden dat ze waarschijnlijk ook bij mensen bestaan. Zo zijn er verhalen van zwangere vrouwen, bij wie een kat zich dan plots anders gedraagt. Ook ik heb het meegemaakt toen mijn ex-vrouw zwanger was. Ik had twee honden die anders om de 6 maanden loops waren, tijdens die zwangerschap zijn ze dat nooit geworden. Ze hebben het uitgesteld tot na de bevalling. Het is dus zeker niet van de pot gerukt om te zeggen dat je dier anders reageert tijdens een zwangerschap."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!