Chris Dusauchoit over knuffelen met je huisdier: "Katten en honden worden niet graag geknuffeld, wél geaaid"

dinsdag 21 januari 2020 - 10:52
Foto: Pexels
Hoe graag je het zelf misschien ook wil, wist je dat je kat en je hond niet zo graag geknuffeld worden? Dierenexpert Chris Dusauchoit legt het uit in 'De Madammen'.

"Aaien is niet hetzelfde als knuffelen"

"Het is belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen aaien en knuffelen. In regel vinden alle katten en honden aaien oké, en in regel vinden ze knuffelen niét oké. Aaien gebeurt met één hand of eventueel met twee handen, waarbij je over het kopje of het buikje streelt. Je huisdier geeft dan meestal wel te kennen waar het wel of niet geaaid wil worden. Bij een kat is dat meestal de kop, de oren of de kin, maar niét de poten of de staart! Daar moet je bij veel katten afblijven. Veel honden worden graag gestreeld over hun hele lijf. Dus in regel is aaien oké, maar je hebt natuurlijk ook uitzonderingen die alleen graag geaaid worden door hun baasje", legt Chris Dusauchoit uit.

"Knuffelen is iets helemaal anders. We hebben het dan over iemand omhelzen, iemand vastpakken of omknellen. Als mensen vinden we dat een erg mooi en innig gebaar, maar huisdieren zien dat niet zo. De fight or flight reflex is heel sterk aanwezig bij dieren. Ze wil heel graag kunnen vluchten, ze weten graag waar ze kunnen ontsnappen. Als ze geen vluchtweg zien, worden ze onrustig."

"Let op de subtiele signalen van je huisdier"

Twijfel je er toch nog aan of je kat of hond echt gelukkig is met een knuffel, let dan eens op de signalen die ze uitsturen. "Een kat gaat met haar staart beginnen zwaaien, het teken dat het vijf voor twaalf is. Of ze gaat auditieve signalen geven, miauwen of grollen, of ze legt haar oren plat. Allemaal signalen dat ze het niet fijn vindt. Bij een hond zijn de signalen vaak veel subtieler. Een hond die plotseling begint te geeuwen, het wit van de ogen toont, wegkijkt, begint te hijgen of gromt, is geen goed teken. Het probleem is dat veel mensen die subtiele signalen niet zien. Let dus op de signalen van je hond of kat wanneer je ze knuffelt. Het kan zijn dat ze er geen problemen mee hebben, maar in regel vinden ze het niét tof. Vooral bij jonge kinderen die dierentaal nog niet goed begrijpen, kan je dan ongelukken krijgen. Opletten dus", geeft Chris Dusauchoit als belangrijkste advies mee.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!