Chris Dusauchoit over 'poezenfamilies': "Nee, katten blijven elkaar niet herkennen als elkaars moeder, broer of zus"

woensdag 13 januari 2021 - 17:32
Kittens uit hetzelfde nest: natuurlijk kennen ze elkaar, ze kennen elkaar vaak zelfs van bij de geboorte. Maar of ze elkaar als broers en zussen zien, dat is de vraag. Chris Dusauchoit brengt duidelijkheid: "Zeker weten we dat ze elkaars geur herkennen. Maar als de kitten het bezoek krijgt van een ander zusje, of een broer, is de kans zeer groot dat ze die broer of dat ander zusje gaan aanvallen.”

“Alles heeft met geur te maken. Wij mensen zijn visueel ingesteld, maar honden en katten herkennen elkaar enkel op basis van de geur. Stel dat je kat morgen naar een dierenarts moet voor een ingreep en blijft overnachten, dan is de kans groot dat die de dag erop thuis komt en dat je andere kat hem niet meer herkent, enkel en alleen omdat de geur veranderd is. En dan bestaat de kans dat die de andere kat gaat aanvallen. Omdat die dus die geur niet meer herkent. Ja zelfs al na één dag!”

"Uit het oog, is het uit het hart"

“Uit het oog is uit het hart. Er zijn natuurlijk ook dieren waar het belangrijk is dat ze elkaar blijven herkennen, hun leven lang. Denk maar aan olifanten of andere kuddedieren. Maar bij honden en katten is dat niet zo: bij hen mag je er zeker van zijn dat ze al na een paar dagen hun moeder al niet meer herkennen als hun moeder. En dat heeft alles met de geur te maken.”

Maar stel nu dat ze in hetzelfde nest blijven, gaat er dan concurrentie komen tussen de moeder en een van de andere katten? “Bij gesteriliseerde katten zal dat geen rol spelen. Maar denk aan een moederkat: wanneer haar 'dochter' kattin krols wordt, dan gaat die moederkat haar kattin wegduwen. Daar speelt seksualiteit een rol. Dat gebeurt trouwens ook in het wild: denk maar aan de wolven in Limburg. Als die welpen seksueel actief worden, zie je dat er welpen uit de groep worden gezet.“

Ook de liefde van een moederkat voor haar kitten is niet voor altijd.

Chris Dusauchoit

"Ook moederliefde verdwijnt"

"Ook moederliefde bestaat maar tot een bepaalde leeftijd. Namelijk tot de leeftijd waarop het noodzakelijk is om voor elkaar te zorgen. Daarna verdwijnt die moederliefde. Maar het is vooral het karakter van die kitten dat een doorslaggevende rol speelt, want geen enkele pup of kitten is hetzelfde. Het ene katje kan heel meegaand zijn en heeft graag dat er iemand bij haar in het mandje komt liggen. Het ander katje is dan meer het bange type en is meer gereserveerd en zal dan weer net geen andere kitten toelaten in haar mandje. Eigenlijk moet je alles bekijken met de kattenbril en niet met de mensenbril.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!