Chris Dusauchoit over pups opvoeden: "Je hoeft niet streng, maar wel consequent te zijn"

woensdag 23 maart 2022 - 08:52
Radio 2-luisteraar Renee vraagt zich af hoe je een puppy moet straffen. Want zo'n beestje moet toch streng opgevoed worden, of niet? Dierenexpert Chris Dusauchoit brengt raad bij 'De Madammen'.

"Als je een puppy opvoedt, hoef je niet per se streng te zijn, het is veel belangrijker dat je steeds dezelfde regels oplegt", nuanceert Chris meteen. "Als je hond niet van tafel mag eten, zorg er dan voor dat ook je kinderen hem niet stiekem restjes toestoppen onder de tafel. Een hond snapt het verschil niet."

"Je moet vooral ook véél geduld hebben. En denk eraan: hoe kleiner de hond, hoe sneller die volwassen wordt. Grote 'loebassen' doen er beduidend langer over om hun gekke puppygedrag achter zich te laten." 

Positief en negatief bekrachtigen

Om je hond iets aan- of af te leren is het belangrijk om gewenst gedrag te belonen en ongewenst gedrag te bestraffen. "Maar denk bij dat bestraffen zeker niet meteen aan de 'corrigerende tik'. Gewoon met een luide en boze stem 'neen' zeggen kan al een grote indruk maken op je hond. Of het wegnemen van iets wat hij leuk vindt."

"Jullie zijn bijvoorbeeld aan het spelen en je puppy is te wild en doet je pijn met zijn vlijmscherpe tandjes. Dan stopt het spel onmiddellijk. Zo leert hij dat dat géén gewenst gedrag is. Of je gaat wandelen met je hond en je hond loopt niet mooi naast je, maar zet voortdurend spanning op de lijn. Dat geeft hem een onaangenaam gevoel aan zijn halsband. Als dat onaangename gevoel weggaat wanneer hij wél netjes naast je loopt, leert hij zo ook wat hij in die situatie het beste kan doen."

Reageer meteen

Of je nu een positieve of een negatieve prikkel geeft aan je hond, het moet meteen gebeuren. "Een puppy met zijn neus door een plasje van afgelopen nacht wrijven heeft geen enkele zin. Daar snapt hij niets van behalve dat jij bij het opstaan blijkbaar graag onaangename dingen doet met hem." 

Kijk maar eens naar deze golden retriever die haar 8 weken oude pups aanleert dat ze rustig moeten zijn. 

Geen schuldgevoel

"Honden en katten kennen geen schuldgevoel. Net zoals ze trots en schaamte ook niet kennen. Vaak zie je op het internet filmpjes van honden die schuldig kijken als ze iets fouts gedaan hebben. Maar op de achtergrond hoor je op die filmpjes altijd het baasje met hoge toon streng praten tegen die hond. Je ziet die hond dan weg kijken, maar dat is niet uit schuldgevoel. Wel omdat ze het niet leuk vinden als hun baasje luid en streng tegen hun praat. Ze zijn op dat moment wat angstig omdat hun baasje luider dan normaal praat."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!