Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Chris Dusauchoit over vlooienbandjes: "Je hangt insecticide rond de nek van je huisdier en dat is ook gevaarlijk voor je kinderen"

wo 23 jun. - 10:32

Vlooienbandjes voor katten en honden kunnen schadelijker zijn dan we denken. Maar wat kunnen we dan wel doen om onze huisdieren te beschermen tegen dit ongedierte? Cathérine Vandoorne vraagt het in 'De Madammen' aan Chris Dusauchoit.
Chris Dusauchoit

Radio 2- luisteraar Patrick Valgaerts uit Zemst vroeg zich af of bandjes tegen teken en vlooien 

schadelijk zijn voor zijn hondje: "Zo ja, is er een alternatief?"

"Vlooienbandjes zijn een soort insecticide"

Chris Dusauchoit is geen voorstander van vlooienbandjes om verschillende redenen: “Ten eerste vind ik het esthetisch niet mooi, zo’n plastic bandje rond de hals van je hond of kat. Ten tweede wanneer je een vlooienband hebt voor je hond en je zit thuis met kittens, dan is dit gevaarlijk voor de kittens. Maar het kan ook gevaarlijk zijn voor kinderen. Het is eigenlijk een soort insecticide die je rond de nek van je huisdier hangt, waardoor je huisdier dit verspreidt. Zo komen andere mensen of dieren daar dus mee in aanraking.” 

Drie alternatieve manieren

Een vlooienbandje is niet het enige middel dat je kan gebruiken: “Er zijn in totaal drie manieren waarop je vlooien kan bestrijden. Je hebt de vlooienband, pipetjes en pillen. Met de pipetjes doe je wat vloeistof tussen de schouderbladen op de vacht van je hond of kat. Dit gaat je huisdier voor enkele maanden beschermen. De pipetjes werken volgens hetzelfde principe als de vlooienband, het stoot het ongedierte af. De pillen werken volgens een ander principe. Die worden opgenomen in het bloed en wanneer je huisdier geprikt wordt door een teek of vlooi, gaat het ongedierte dood. Die pillen kan je wel enkel op voorschrift krijgen. Maar van zodra je kat of hond buiten gaat, moet je hen beschermen tegen vlooien. Voorkomen is in dit geval sowieso beter dan genezen. Want eens je vlooien in huis hebt, is het moeilijk om ervan af te raken."

Eens je vlooien in huis hebt, is het moeilijk om ervan af te raken.

— Chris Dusauchoit

Doe-het-niet-zelf

"Je kan ook gaan doe-het-zelven om vlooien te voorkomen. Sommige mensen gaan naar een dierenzaak en kopen daar producten. Maar ik zou toch aanraden om naar je dierenarts te gaan en te overleggen wat het best is voor jouw dier. Sommige producten kunnen namelijk gevaarlijk zijn. Niet enkel voor het dier zelf, maar ook voor de omgeving."

Zet je huisdier op een wit blad

Chris Dusauchoit gaf ook nog enkele tips om te zien of je kat of hond vlooien heeft: “Je kan dit zien aan hoe vaak je dier zichzelf krabt. Niet elke hond of kat die zichzelf krabt heeft last van vlooien. Maar wanneer ze zich constant gaan krabben, moet je je toch gaan afvragen of er niets aan de hand is."

"Er bestaat ook een truc om te zien of je huisdier vlooien heeft. Je zet je kat of hond op een wit blad papier en gaat met je handen door de vacht van je dier. Als je op dat blad papier dan zwartje puntjes ziet, moet je deze op een nat keukenpapier leggen. Als die zwarte puntjes dan rood worden, heeft je huisdier vlooien. Want die zwarte puntjes zijn de uitwerpselen van de vlooien. Uitwerpselen van vlooien zijn eigenlijk gedroogd bloed, daarom wordt het rood wanneer je het op vochtig keukenpapier legt. Om je dier te controleren op teken, moet het graag gestreeld worden. Teken zitten soms op plaatsen waar je het niet ziet. Maar als je je dier veel streelt, kan je soms een teek voelen en moet je deze er natuurlijk uithalen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet