Chris Dusauchoit: "Vossen worden steeds tammer doordat ze dichter bij de mens wonen"

dinsdag 8 juni 2021 - 11:51
Luisteraar Lieve liet weten dat ze last heeft van vossen in haar tuin. Ze komen tot op haar terras en lopen soms zelfs weg met haar schoenen. Dat voorval is een gevolg van de domesticatie van vossen in de steden. Chris Dusauchoit kwam er alles over vertellen bij 'De Madammen'.

"De vos is volop bezig met het veroveren van de steden. Dat is een bijzonder fascinerend verschijnsel aangezien ze hierdoor zichzelf domesticeren. Ze gaan door hun eigen handelingen van een wild dier evolueren naar een tam dier. De redenering van de vossen is logisch en eenvoudig. Zo is elk dier voorgeprogrammeerd om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Als ze in de buurt blijven van mensen, moeten ze niet jagen aangezien ze daar eenvoudig besjes, kattenvoeding en water kunnen vinden. Vossen hebben zo steeds minder schrik van mensen."

Zijn vossen gevaarlijk?

"Vossen zijn op zich niet gevaarlijk. Zo zal een vos veel meer schrik hebben van mensen, dan omgekeerd. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat een vos een mens zou aanvallen. Wel kan het gebeuren dat een vos je kippen te pakken krijgt. Om dat tegen te gaan, laat je je tuin het best professioneel afsluiten. Het kan ook altijd helpen om geen eten buiten te zetten dat bedoeld is voor de kat aangezien vossen hier ook op afkomen. Toch mag je niet alles op de vos steken. Zo zijn het zeker niet altijd vossen die je kippen aanvallen. Zo kunnen ratten, katten en marters deze zeker ook aanvallen."

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat een vos ooit een mens zou aanvallen

Chris Dusauchoit

Een vos als huisdier?

"Er is een fantastisch experiment gaande van een Russische wetenschapper. Hij fokt zilvervossen die zacht en vriendelijk van aard zijn. Opvallend, na ongeveer tien generaties beginnen deze vossen uiterlijke veranderingen te vertonen. Zo krijgen ze op termijn hangoren, vlekken op hun pels en een andere schedel. Een vos kan dus effectief uiterlijk veranderen door een aangepast gedrag. Uiteraard zal je een vos nooit zoals een hond worden, maar je krijgt wel een tamme vos." 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!