Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Cocoonvaccinatie

do 23 feb. - 9:30

Wouter uit Oostakker wordt binnenkort papa. “Om onze baby te beschermen, raadt de huisarts aan om ons ook te laten inenten, oa tegen kinkhoest. Eerlijk gezegd is het de eerste keer dat ik iets hoor ov
cocoonvaccinatie

Wouter uit Oostakker wordt binnenkort papa. “Om onze baby te beschermen, raadt de huisarts aan om ons ook te laten inenten, oa tegen kinkhoest. Eerlijk gezegd is het de eerste keer dat ik iets hoor over vaccineren van de ouders omwille van het kind. Is dit gebruikelijk? En wanneer moet onze baby dan de eerste vaccinaties krijgen?

Erwin van Kerschaever is dokter bij Kind en Gezin. Hij weet meteen waarover Wouter het heeft: cocoonvaccinatie. Dankzij de vaccinatie van de naaste familieleden, kunnen zij bepaalde ziektes niet doorgeven aan de baby.

Waarmee kan je je dan laten inenten?

Meestal is dat Boostrix, een cocktail van vaccins tegen kinkhoest, difterie en tetanus.

De moeder kan zich na het eerste trimester, dus vanaf de vijfde maand van de zwangerschap laten inenten. Dat houdt geen enkel risico in voor de ongeboren baby omdat het een geïnactiveerd vaccin is, omdat het bevat nl geen enkel levend partikel.

Ook voor de andere huisgenoten liefst voor de geboorte.

Waarom raad je cocoonvaccinatie aan?

Omdat de moeder dan al antistoffen tegen deze ziektes doorgeeft aan de foetus. Zo is de baby al van bij de geboorte beschermd, tot wanneer die zelf kan worden ingeënt bij K&G of bij een arts op acht weken.



Wat als je je pas na de geboorte laten vaccineren?

Dan heb je je baby geen antistoffen doorgegeven en is die de eerste maanden totaal niet beschermd. Je moet weten, 75% van alle besmettingen met kinkhoest komt van de ouders.

Maar dan heb je ook nog de babyborrels waar iedereen aan de baby komt. Die zijn natuurlijk wel leuk, maar er zijn daar meestal veel mensen en die kunnen allemaal kinkhoest doorgeven.

Kinkhoest, is dat dan zo gevaarlijk?

Het is een zeer ernstige ziekte. Kinderen krijgen hevige hoestbuien, worden blauw, gaan stikken en moeten dan altijd gehospitaliseerd worden. Een niet te onderschatten aantal overleeft het niet of houdt er letsels aan over. Op dit ogenblik krijgen een 100-tal kinderen in Vlaanderen kinkhoest. Tien jaar geleden waren het er amper 4 of 5 per jaar.

Kinkhoest is zo verraderlijk omdat het bij volwassenen niet als dusdanig herkend wordt, maar meestal als een klein aanslepend hoestje waar geen aandacht aan gegeven wordt.

Was kinkhoest niet bijna verdwenen in onze contreien?

Dat dachten we ook, tot we een opmars zagen gebeuren de laatste 10 jaar en vooral de laatste vijf jaar een spectaculaire stijging. In tegenstelling tot wat men dacht, bieden de vaccins nl geen levenslange bescherming. Ze beginnen na tien jaar te verzwakken.

Dus als je weet dat kinderen hun laatste vaccin tegen kinkhoest krijgen op vijf jaar, dan ben je maar beschermd tot je 15-16 jaar. Dan krijg je nog een herhalingsvaccin door de schoolarts, maar de ouders van tegenwoordig zijn dertigers en dus al een tijdje niet meer immuun voor kinkhoest. Zij moeten dus weer een herhalingsinenting krijgen.

Wanneer wordt je baby ingeënt?

Je baby zou een eerste inenting moeten krijgen op 8 weken, maar er is pas volledige bescherming bij het laatste deel van de vaccinatie op 15 maanden. Dus alle kinderen zonder antistoffen lopen het grootste risico op besmetting met de kinkhoest tijdens het eerste levensjaar.

Waar inenten en hoeveel kost het?

Om je kind te laten vaccineren, kun je aankloppen bij een van de consultatiebureaus van Kind en Gezin, bij de huisdokter of de kinderarts. Ze worden bijna allemaal terugbetaald, behalve het rotavirusvaccin. Ook het boostrixvaccin wordt terugbetaald aan ouders en grootouders!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet