Daarom treuzelt je hond tijdens de wandeling

vrijdag 2 juli 2021 - 08:48
Gaan wandelen met je hond lijkt simpel, maar toch is het voor veel hondenbaasjes geen 'walk in the park'. Herkenbare kost voor luisteraar Martine Delrue uit Brugge. "Mijn hond trekt zo hard aan de lijn, dat ik er constant achter aan moet lopen." Dierenkenner Chris Dusauchoit geeft advies.

"Er bestaat een misverstand over waarom een hond aan een leiband trekt. Je leest vaak dat honden dat doen omdat ze de baas willen spelen, om hun dominantie te tonen. Dat is onzin, want honden zijn niet in staat tot dominantie", benadrukt Chris. "Wat meestal wel het geval is, is dat honden uitzinnig van blijdschap zijn omdat ze buiten mogen komen. Buiten ruikt het naar andere honden en katten, en voor een hond is dat het topmoment van de dag." 

"Wandeling is het topmoment van de dag voor je hond"

"Het is veel meer dan een gewoon plasje en een moment om de spieren te strekken. Blijft je hond dus lang stilstaan bij een grassprietje, dan is dat misschien omdat er de voorbije uren al zes andere honden op hebben geplast. En als je weet dat de neus het belangrijkste zintuig is van honden, dan weet je dat dat een hoogtepunt is. Je hond blijft daar niet zonder reden hangen, voor hem is dat bijzonder interessant!"

"Met belonen kom je veel verder dan met straffen"

Kan je een hond het afleren om te trekken aan een leiband? “Je moet je hond aanleren dat het goed gedrag is wanneer hij naast jou loopt. Als je hond trekt, en je loopt gewoon mee, dan beloon je het foute gedrag eigenlijk. Want je doet wat je hond wilt. Met belonen kom je veel verder dan met straffen. Een trucje is om je om te draaien wanneer je hond trekt, want als er iets is waarvan honden niet houden, is het achterop lopen. Het eerste wat je hond dan doet is zich omdraaien om jou bij te benen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!