Dag van de Ondernemer: begrafenisondernemer Jan vertelt over zijn droomjob

dinsdag 17 november 2020 - 16:32
Photo by Mayron Oliveira on Unsplash
Elk jaar zetten UNIZO en partners alle ondernemers in de bloemetjes tijdens de 'Dag van de Ondernemer', dit jaar op vrijdag 20 november. In 2020 willen we hen ook met Radio 2 een hart onder de riem steken, of eerder: een stevige duw in de rug. Want dat verdienen ze nu meer dan ooit.

Je zal niet veel mensen vinden wiens droomjob begrafenisondernemer is. Maar dat was en is het wel voor Jan Coorevits. “Ik heb vijftien jaar in de informaticasector gewerkt, maar ik vond het altijd jammer dat ik niet in de begrafenissector kon werken. Mijn moeder had toen de zaak nog, en er waren geen andere opportuniteiten in de buurt.” Toen Jans moeder met pensioen ging, was daar zijn kans. Hij is de derde generatie in de begrafenisonderneming. “Maar de job is intussen enorm veranderd, tegenover hoe mijn grootouders het deden. Toen ging het voornamelijk om de zorg voor de overledenen. Nu is het meer een ‘A tot Z’-verhaal. Wij houden ons ook bezig met de catering voor de koffietafel bijvoorbeeld, of zelfs IT-oplossingen."

Ik zou niet terug willen naar mijn oude job. Het contact met de mensen is zo belangrijk.

Jan Coorevits

De klok rond beschikbaar

De coronacrisis betekende heel wat onzekerheid. “Zeker in het begin. We wisten niet goed hoe we het moesten aanpakken en wat de risico’s precies waren. Gaandeweg is dat gelukkig gebeterd. De mensen zijn alle veiligheidsvoorschriften intussen ook wat gewoon.”

“Het is een fulltime job in de letterlijke betekenis van het woord. Je bent 24 op 24, elke dag beschikbaar. Vakanties duren dan ook niet zo lang, meestal maar een paar dagen. Mijn vrouw en kinderen zijn dat intussen gewoon. We gaan op zoek naar andere manieren om samen te kunnen ontspannen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!