Dag van de Ondernemer: Judith vertelt over haar leven in het oliebollenkraam

maandag 16 november 2020 - 12:47
Gents gebak Abel
Elk jaar zetten UNIZO en partners alle ondernemers in de bloemetjes tijdens de 'Dag van de Ondernemer', dit jaar op vrijdag 20 november. In 2020 willen we hen ook met Radio 2 een hart onder de riem steken, of eerder: een stevige duw in de rug. Want dat verdienen ze nu meer dan ooit... Judith Albert van olliebollenkraam 'Gents gebak Abel' deed haar verhaal in 'De Madammen'.

"Wij zijn al vier generaties lang eigenlijk houder van smoutebollenkramen, we staan daarmee op de kermis. Je rolt er eigenlijk een beetje mee in, ik heb als kind ook nooit iets anders gezien. Je kan het je eigenlijk niet voorstellen dat je later in je leven iets anders zou gaan doen", vertelt ondernemer Judith. "Ik ben in de zaak van mijn ouders begonnen toen ik ongeveer 12 jaar oud was. Dan ga je nog geen smoutebollen of frieten bakken maar dan begin je wel met klanten te bedienen aan de toog." 

Zaak overgenomen 

Een zaak of onderneming runnen, dat is hard werken. Het is dan ook belangrijk dat je partner begrijpt wat je doet. Bij Judith was dit geen probleem, zij vond haar geliefde 'tussen de oliebollen'. "Mijn man werkt ook op kermissen, hij heeft ook een olliebollenkraam (lacht). Wij stonden nooit samen op kermissen, dus we kenden elkaar niet van daar. Ik was 16 jaar oud toen ik mijn man heb leren kennen. Ik ben al op mijn 21ste getrouwd en toen hebben we de zaak van zijn ouders overgenomen, we maken oliebollen en frieten", vertelt Judith. 

De kermis, dat is een kleurrijk leven. Je zit altijd in de ambiance! 

Ondernemer Judith

Kinderen 

"We hebben samen twee kinderen. Of ze later de zaak gaan overnemen? Goh, ze moeten niets van mij. Maar ik zie nu al dat ze er ook fel mee bezig zijn. Dus het zou met eigenlijk verwonderen als ze het niet zouden doen. Nu, ik forceer niets! Ik ga ze zeker tonen dat er ook andere opties zijn in het leven. Je kan ook met een diploma van dokter of advocaat nog op de kermis staan hé. Ze zitten momenteel op internaat, op woensdag dan ga ik ze halen. Dan hebben we een rustige dag met onze vaste ronde maar de andere dagen is dat een heel onregelmatig leven. Wij hebben ook een woonwagen voor in het weekend, dan gaan ze graag mee op ronde. Dat is hun leven ook, ze zijn niets anders gewend." 

Financieel drama

Hoe zwaar weegt deze coronapandemie op houders van oliebollenkramen? "Dat is echt een financieel drama natuurlijk. Wij mogen nog van geluk spreken dat de Vlaamse regering ons heeft gesteund. Maar we hebben collega's in Brussel en die mensen die zien echt wel zwarte sneeuw. Het was ook dit jaar niet 'een beetje werken', er was praktisch niets voor ons." 

Smoutenbollenverkoop op oprit 

"Wij proberen nu een beetje verder te kijken, we wachten alle regels af. Maar om toch nog wat geld te verdienen staan we nu op onze eigen oprit oliebollen te verkopen hier in Oostakker." 

Wens je ondernemer Judith te steunen? Neem dan een kijkje op hun Facebook-pagina! 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!