"Dat mannen minder vaak huilen dan vrouwen heeft te maken met hun hormonen"

woensdag 26 januari 2022 - 14:00
Foto: Unsplash
Lucht huilen echt op? En huilen vrouwen vaker dan mannen? Twee vragen die Cathérine Vandoorne stelde aan Ad Vingerhoets. Hij is professor emoties en welbevinden aan de universiteit van Tilburg in Nederland.

"Vrouwen huilen vaker dan mannen", weet Ad Vingerhoets. "Dat heeft te maken met verschillende factoren. De eerste factor is het mannelijk hormoon testosteron. Die heeft een remmende effect op huilen. De tweede zijn de sociale invloeden, de opvoeding. De invloed van je ouders, vriendjes en vriendinnetjes, het speelt allemaal een rol. En ook niet onbelangrijk: vrouwen zijn minder bang om hun emoties en verdriet te tonen."

Waarom huilen we?

“Mannen huilen dus minder vaak dan vrouwen. Al zien we toch dat bij heftige traumatische gebeurtenissen mannen en vrouwen bijna even vaak in tranen uitbarsten. Het verschil tussen beide is wel een pak groter als het gaat over alledaagse zaken. Zo zullen vrouwen vaker een traantje laten als hun computer crasht, bijvoorbeeld, terwijl mannen in zo'n geval eerder zullen vloeken.”

Ridders huilden niet

"In de loop van de geschiedenis zien we trouwens verschillende golfbewegingen. In de 17de- 18de eeuw huilden grote filosofen zoals Voltaire en Rousseau heel wat af. Ook godsdienst speelde een belangrijke rol. Katholieken huilden makkelijker dan protestanten. En dan is er nog de sociale status. Wanneer in de middeleeuwen in Engeland een boer zijn koe verloor, mocht hij wenen, maar een ridder op weg naar het schavot om onthoofd te worden, die moest zijn tranen bedwingen.”

Huilen lucht niet altijd op

"Uit onderzoek blijkt dat 50% van de mensen zich na een huilpartij beter voelen, 40% voelt geen verschil en 10% voelt zich zelfs slechter. Als je goed in je vel zit, zal huilen vaker deugd doen dan wanneer je depressief bent. Ook hoe mensen rondom jou reageren is belangrijk. Als je omgeving met troost en begrip reageert dan voel je je beter, maar als zij het afkeuren of je uitlachen en je schaamt je, dan voel je je absoluut niet goed.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!