De film Red Sandra nu in de zalen: “Een hommage aan een jong meisje dat gevochten heeft als een leeuwin”

woensdag 27 oktober 2021 - 13:55
Jan Verheyen en Lien Willaert verfilmden afgelopen jaar de strijd van het jonge meisje Sandra Massart. Ruim 10 jaar geleden was Vlaanderen in de ban van haar. Ze leed aan een zeldzame stofwisselingsziekte MLD. Haar vader, William, schakelde alle media in voor een grote inzamelactie om het kostenplaatje van een behandeling binnen te halen. Het werd een heuse strijd tegen de farma-industrie. Het regisseursduo komt de emotionele film uit de doeken doen bij Siska Schoeters.

Op de set 

Een film maken samen, als koppel, het lijkt geen makkelijke opgave. Wie nam de eindbeslissingen? “Het was allemaal erg organisch, maar Lien ontfermde zich over de hoofdrolspelers. Dat alles daar soepel liep. Ondertussen zorgde ik voor de eindbeslissingen op de set.”  

Samenwerken was een godsgeschenk. “Eén plus één is drie is een cliché, maar ook volledig waar. Als ik de film zonder Lien had gemaakt, ging die ongetwijfeld minder goed zijn. Lien is geduldig en perfectionistisch. Ze ontfermde zich over de jonge hoofdrolspeelster.” Lien voorzag de film van een vertrouwde vrouwelijke touch, concludeert Siska.  

Emotioneel verhaal 

Anja Daems was er als de kippen bij op de première en werd enorm geraakt door het verhaal. Helemaal ondersteboven bleef ze nog even zitten na de vertoning. En toen vroeg ze zich af: “Hoe kan je zo’n jong meisje, zo schitterend en emotioneel haar rol te laten spelen?” Lien weet daar antwoord op. “Ik ben elke woensdagnamiddag met Rosalie gaan spelen, letterlijk gaan spelen van knutselen tot puzzelen. Elke keer oefenden we ook een kort stukje in. Voor haar werd dat na een tijd een soort van spel. Zij kende ook slechts een paar fragmentjes van het verhaal, niet het volledige aftakelende proces dat Sandra doormaakte. Desalniettemin kon ze de volledige cast emotioneren tijdens de opnames.”

De sterkste films van afgelopen jaren zoals 'Het vonnis' en 'The Broken Circle Breakdown' zijn ook geen komedies

Jan Verheyen, regisseur

De lachspieren worden tijdens de film niet getraind, maar dat is niet nodig vertelt Jan. “De sterkste films van de voorbije jaren zoals 'Het vonnis' en 'The Broken Circle Breakdown' zijn ook geen komedies. Toch zien we zo’n films graag, want het doet iets met je. Je kan erover napraten. Ik ben een publieksfilmer en vertel verhalen. Het zijn ook deze verhalen die een groot publiek boeien. We houden dan ook zeker rekening met een goeie verpakking ervan.”  

Hommage 

De film vertelt het verhaal van Sandra, het meisje dat als een leeuwin heeft gevochten tegen de ziekte. Ze heeft de ziekte dan ook overwonnen, maar ze is nadien bezweken aan een jammerlijke longontsteking. Haar ouders waren erg betrokken bij het denk- en filmproces. “We kregen zelfs de dagboeken van de vader William om zo waarheidsgetrouw haar verhaal af te beelden. Na hen de eerste ruwe versie te tonen zijn we minutenlang in elkaars armen gevallen. Het is een prachtig eerherstel om nu het volledige verhaal te vertellen en daarbovenop een hommage aan dit sterke meisje.”  

De toekomst 

De film is vanaf 27 oktober op de grote schermen te zien. Jan en Lien staan niet stil en hebben voor de toekomst nog meer in petto. “Wij proberen altijd vooruit te kijken naar de volgende film in plaats van te blijven hangen. Het is een moment om een kind los te laten in de wijde wereld waar ze hun eigen weg moeten vinden.” Dat klopt, want naast de première van ‘Bittersweet 16’ met de feestdagen zijn ze nu al aan het schrijven aan een parel voor volgend jaar.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!