Dermatoloog over anti-rimpelcrèmes: "Crèmes die verjonging beloven, werken maar minimaal"

woensdag 3 februari 2021 - 11:38
Foto: Pexels
Smeren, smeren, smeren en toch verdwijnen je rimpels niet, ondanks de dure crème. We kennen het allemaal. Dermatoloog Thomas Maselis legt uit wat de ideale gezichtscrème wel en niet moet bevatten.

Belangrijkste elementen van een crème

Cosmetica hebben naast een versierend ook een verzorgend effect. "Dat effect werkt, maar enkel als je er vroeg genoeg mee begint", zegt dermatoloog Maselis. "Rimpels krijg je voornamelijk door zonlicht en door te roken. Dus kies het best een gezichtscrème met een zonnefilter in."

"Ook hydratatie is belangrijk voor je huid, dus neem je het best een crème die goed hydrateert. Zo ga je de veroudering van de huid tegen omdat de opperhuid aandikt. Crèmes die verjonging beloven, werken vaak minimaal. Het enige wat je huid echt kan verjongen, is vitamine A-zuur maar dat mag niet in cosmetica verwerkt worden."

Gezichtscrèmes gaan mee met de mode

Basiscrèmes op zich zijn niet duur, maar de exotische stoffen die worden toegevoegd maken dat de prijzen de hoogte in schieten. "Net zoals kleding gaat een gezichtscrème ook mee met de mode", legt dermatoloog Maselis uit. "Vroeger was collageen het hippe bestandsdeel voor een crème. Tegenwoordig spreken we over hyaluronzuur. Dat laat de opperhuid hydrateren, maar doet geen mirakels. De markt van gezichtscrèmes is er ook een met veel reclame, waardoor er bepaalde verwachtingen gecreëerd worden en dan is het natuurlijk aan de merken om die verwachtingen in te vullen."

De beste gezichtscrème is de huid zelf

Thomas Maselis, dermatoloog

Reinigen, tonifiëren en hydrateren

Zijn al die crèmes nu echt nodig? "Neen! De huid kan perfect voor zichzelf zorgen, het is zelfs de beste gezichtscrème dat er bestaat. We versieren onze huid bijvoorbeeld graag met fond de teint en dat moet er dan 's avonds ook weer af. Zo is er wel een kans dat je huid uitdroogt en dan zijn crèmes smeren een oplossing. Het driestappenplan: reinigen, tonifiëren en hydrateren is niet meer weg te denken uit je dagelijkse routine."

Hoe rimpels camoufleren?

"Een papieren zak over je hoofd trekken is niet bepaald het beste idee. Wil je toch graag je rimpels camoufleren? Koop dan een crème die reflecterende stoffen bevat. Die stoffen komen dan in de rimpel terecht en als er licht op je huid komt, zal je geen schaduw meer zien."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!