Diëtist Michaël Sels: “In veel vleesvervangers zitten geen waardige alternatieven, controleer altijd eerst goed de verpakking”

donderdag 22 oktober 2020 - 12:12
Foto: Unsplash
Wat zijn nu goede vleesvervangers? Hoofddiëtist van het UZA Michaël Sels, legt het uit bij 'De Madammen'.

“Er zijn veel soorten vleesvervangers. De vegetarische burgers en worsten die je in de winkels ziet, zijn niet altijd even gezond”, begint hij. “Daar zitten vaak geen waardige vleesvervangers in, zoals eiwitten. Dat is wel iets wat je echt nodig hebt wanneer je vlees wil vervangen. Het is sowieso een goed idee om minder vlees te eten, maar niet iedere veggieburger of vegetarische worst helpt je gezondheid vooruit”, aldus Michaël Sels.

"Peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers"

Peulvruchten zoals erwten, bonen en linzen zijn uitstekende vleesvervangers. Wanneer je bijvoorbeeld gehaktballetjes maakt, kan je de helft van je vlees vervangen door linzen. Dan eet je minder vlees en moet je toch niet kiezen voor het bewerkte alternatief.”

"Vaak eet je meel met een smaakje en een krokant randje"

“Een belangrijke reden om vegetarisch te eten, is het klimaat, niet altijd je gezondheid”, legt Sels uit. “In dat opzicht is het logisch dat je nog altijd de smaak van een echte worst prefereert boven een groenteburger. Maar die vegetarische worsten en burgers zijn eigenlijk niet zo gezond. Daar worden heel veel stoffen aan toegevoegd, zoals rookaroma’s. Dat zijn trucjes om het echt te laten lijken, maar dat is meestal helemaal niet gezond. Vaak eet je dan gewoon meel met een smaakje en een krokant randje”, waarschuwt hij.  

Als tip geeft Sels nog mee dat het altijd slim is om naar de achterkant van de verpakking te kijken wanneer je een vleesvervanger koopt. Er moeten voldoende eiwitten inzitten, verreikt met B12, niet te veel zout en niet te veel verzadigde vetten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!