Dit doet alcohol met je lichaam

donderdag 28 januari 2021 - 14:16
Tafelen is gezellig! En daar hoort af en toe een glaasje wijn bij. Niets mis mee, zou je denken. Maar er zijn wel degelijk enkele directe gevolgen verbonden aan jouw alcoholgebruik.

Cathérine Vandoorne vraagt in ‘De Madammen’ aan dokter Devroey wat de gevolgen van alcohol kunnen zijn op je gezondheid. “Wij drinken enkel alcohol in het weekend”, zegt ze. “De norm is tien glazen per week en soms ga ik daar toch wel eens over, durf ik toe te geven.” Dokter Devroey legt uit wat alcohol kan doen met een persoon. “Het zal je wat losser maken, je zal vlotter praten. Je kan je minder gespannen voelen. Bij meer gebruik kan er sprake zijn van een euforische roes. Wanneer je echt te veel drinkt, zal je in slaap vallen. Hier zit het gevaar: in het ergste geval beland je in coma.”

“Het valt niet te onderschatten”  

“Verdere kan alcohol een vermindering van je concentratievermogen in de hand werken. Ook je reactiesnelheid daalt. Daarom is met de wagen rijden onder invloed absoluut geen goed idee. Sommige mensen kunnen ook gewelddadig worden. Het valt niet te onderschatten."

Er zijn voldoende redenen om je alcoholgebruik te minderen.

Dokter Devroey

Effecten op lange termijn 

Naast deze directe gevolgen zijn er ook effecten op lange termijn. “Je lever kan minder goed functioneren. Je kan een dikke buik, de gekende bierbuik, krijgen. Mannen kunnen ook meer borsten krijgen.” Er zijn nog tal van andere gevolgen bij veelvuldig gebruik. “Je kan een vorm van dementie krijgen. Ook spataders in de slokdarm kunnen optreden. Voldoende redenen dus om je alcoholgebruik te verminderen!”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!