Dit kan je doen tegen vliegangst

dinsdag 12 maart 2019 - 10:32
Krijg jij het soms wat benauwd in een vliegtuig? Deze tips kunnen helpen!

Wat is vliegangst?

Niemand wordt geboren met vliegangst, maar ergens in je leven ontwikkel je een beeld dat niet positief is over vliegen. Je hebt een film gezien met een vliegtuigcrash of je hebt eens turbulentie meegemaakt, bijvoorbeeld. Het is een angst die je jezelf hebt aangeleerd, dus je kan de angst ook afleren. 

Zorg voor een goede voorbereiding

Drink de avond voor je vlucht geen cafeïnerijke dranken (cola, koffie, zwarte thee) of alcohol. Ze verhogen je adrenalineniveau en alertheid, waardoor je nog meer aandacht krijgt voor geluiden en bewegingen van het vliegtuig, waardoor je angst groter kan worden.

Meld aan iemand van de crew dat je vliegangst hebt

Stel het boordpersoneel gerust vragen over dingen die je hoort, voelt of ziet op het vliegtuig. Angst komt vaak voort uit foute of onvoldoende informatie. Als je je zorgen maakt over een bepaald geluid, kan iemand van de crew je geruststellen door uit te leggen wat het betekent. Alles begint met de juiste kennis!

Let op je ademhaling

Een goede ademhaling is belangrijk. Wie in paniek geraakt, gaat vaak heel snel beginnen ademen. Probeer je ademhaling onder controle te houden, adem in via je neus, adem uit via je mond.

Blijf rustig tijdens turbulentie

De grootste angstfactor op een vliegtuig is turbulentie. Maar weet dat een vliegtuigen gemaakt zijn om met turbulentie om te gaan. Wat wel gevaarlijk is bij turbulentie, is de richtlijnen niet volgen als passagier. Je moet gaan zitten met je gordel aan, niet omdat je kan neerstorten, maar omdat je anders kan vallen in het vliegtuig en je ernstig kwetsen.

Meer advies kan je krijgen bij het kenniscentrum over vliegangst, Freesky.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!