Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Devroey: “Als je besmet wordt met hondsdolheid en je bent er niet snel bij, is de kans bijna 100% dat je sterft”

ma 15 jun. - 8:48

Naar aanleiding van de hele heisa rond katje Lee de voorbije weken, vroeg luisteraar Sven zich in onze app af wat hondsdolheid eigenlijk is. Dokter Devroey vertelt bij ‘De Madammen’ alles wat je moet weten over hondsdolheid én allergieën.
© VRT

“Hondsdolheid is een virale ziekte. Het virus wordt door een beet van besmette dieren zoals honden, vossen, katten, apen en vleermuizen op de mens (of op andere dieren) overgedragen via hun speeksel om zich daarna in de hersenen van de mens te nestelen. Als je besmet bent en ze zijn er niet heel snel met antistoffen bij om de ziekte in de dijken dan is de kans bijna 100% dat je sterft.”

“Het komt al heel lang niet meer voor in België, dus we proberen het wel hondsdolvrij te houden. In sommige oude Oostbloklanden komt het hier en daar nog voor. Ook Nederland is vrij. Maar vooral in Azië waar heel veel wilde honden leven, komt het nog voor. Ook op de Canarische eilanden leven nog veel wilde honden in de bergen.”

Speeksel

“Als de huid intact is, kan je van likjes niet besmet raken. Maar als je kleine wondjes of schrammen hebt in je huid wel uiteraard. Bijvoorbeeld een kat die je eerst krabt en dan een likje geeft.”

Allergieën

“Je hebt allerlei allergieën, maar de meest voorkomende is een allergie voor het speeksel van de kat. Katten likken hun vacht proper en het speeksel droogt op in hun vacht. Het zijn die kleine schilfertjes die bij heel wat mensen een allergie veroorzaken voor katten.”

“Je kan allergisch zijn voor zowat elk dier, dus ook vogels. Bij vogels zit het probleem meer bij de uitwerpselen. Kleine stukjes van de uitwerpselen die in de lucht terecht komen en waar je allergisch voor kan zijn. Het is te vergelijken met de huisstofmijt. Je bent niet allergisch voor de diertjes, maar voor de uitwerpselen die in je matras of het tapijt zitten.”

Wespensteken

Luisteraar Ines uit Hasselt is ongerust: “Mijn dochter vertrekt begin juli op scoutskamp. Zij is allergisch voor wespensteken. Haar tong zwelt dan op en ze krijgt meteen ademhalingsproblemen. Dat is zo beangstigend. Ik ben dus nooit helemaal gerust wanneer ze vertrekt. Is die allergie iets dat kan verdwijnen met de jaren, of is dat voor het leven?”

“De reactie op allergenen kan variëren in de loop van het leven. Bij wespensteken gaat de reactie heviger worden, elke keer dat je opnieuw wordt gestoken. Dat komt omdat je lichaam zich nog heviger gaat verzetten en dat kan heel gevaarlijk worden. Voor die mensen is het nodig om een pen mee te hebben met adrenaline in. Die adrenaline voorkomt dat je in shock gaat. Het is nuttig om toch zo'n pen op zak te hebben zodat je heel snel kan tussenbeide komen en het toch tot in het ziekenhuis overleeft.”

De ziekte van Lyme

Luisteraar Hilde wil weten op welke symptomen ze moet letten bij een tekenbeet, voor de ziekte van Lyme  : “Mijn dochter heeft dit weekend een teek opgelopen. De teek is verwijderd met een pincet.”

“Het is heel belangrijk dat de teek is weggehaald met een pincet zonder op het lichaam van de teek te drukken. Anders komen de bacteriën die de ziekte van Lyme veroorzaken in je bloed. Je moet ten eerste niet bang zijn van de roodheid die direct ontstaat. Dat is het speeksel van de teek die de huid wat irriteert. Je moet ook niet meteen aan antibiotica, maar je moet wel opletten voor twee zaken. Ten eerste mag je geen koorts krijgen de volgende weken. En je mag ook geen rode vlek krijgen, met in het midden een wit centrum. Dan moet je meteen contact opnemen met de huisarts en krijg je antibiotica.”

Insectenbeten

Luisteraar Annemie stelt zichzelf de vraag hoe het komt dat ze zo fel reageert als ze gebeten wordt door een insect. Ze krijgt bijvoorbeeld één of twee dikke en opgezwollen voeten.

“Als je weet dat je naar een regio gaat waar insecten zitten waar je fel op reageert, bv Zuid-Europa, waar insecten leven waar wij heftiger op reageren, kunnen ze de tijd van hun verblijf een tabletje tegen allergie innemen, of meteen cortisone zalf smeren. Ook bij het kleinste bijtje. Of je legt er ijs op. Ook dat voorkomt de ontstekingsreactie. Het beste is natuurlijk de preventie. Zorg ervoor dat je niet wordt gestoken of gebeten. Draag lange mouwen en een broek en geen kleurrijke kledij.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet