Dokter Devroey: "Het HPV-vaccin is ook belangrijk voor jongens"

maandag 30 september 2019 - 10:09
Foto: Getty
Het HPV-vaccin werd in eerste instantie ontwikkeld om het aantal gevallen van baarmoederhalskanker te verminderen. Recent krijgen ook jongens het vaccin, omdat er ontdekt is dat het HPV-virus ook keelkanker, peniskanker en anale kanker kan veroorzaken. Dokter Devroey gaf meer uitleg in 'De Madammen'.

"We zijn tot nieuwe inzichten gekomen, we dachten vroeger dat het HPV-virus alleen bij meisjes baarmoederhalskanker veroorzaakte. Maar het virus kan ook kankers veroorzaken in de anale regio, de keel, de mond en het hoofd. Baarmoederhalskanker is iets wat alleen vrouwen kunnen krijgen, maar aan die andere kankers zijn ook mannen gevoelig. Daarom is het belangrijk om ook jongens op hun 12 jaar te vaccineren of toch voor ze seksueel actief zijn, zodat ze minder kans hebben om die kankers te krijgen."

Het virus is seksueel overdraagbaar, daarom is het belangrijk om het vaccin toe te dienen voor er een seksueel contact gebeurd is. "Het is niet dat je vanaf het eerste seksueel contact sowieso besmet bent. Als je 10 seksuele partners hebt gehad, heb je 10% kans dat je besmet bent. Maar ik zou echt wel aanraden om zo vroeg mogelijk te vaccineren," adviseert dokter Devroey.

Wat als je als volwassene nog geen vaccin hebt gehad? "De kans is groot dat je al besmet bent, dus het vaccin zal je alleen beschermen tegen de types van het virus waarmee je nog niet besmet bent. Het voordeel is dus minder groot dan wanneer je je laat vaccineren op je twaalfde."

Bekijk het volledige gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!