Dokter Devroey: "Je zult je na een glaasje sneller dronken voelen bij heet weer"

dinsdag 23 juli 2019 - 09:00
Henk uit Zonhoven heeft al een paar keer gemerkt dat een pintje hem sneller naar het hoofd stijgt bij zonnig weer. ‘Of beeld ik me dat maar in?’ vraagt hij zich af.
Dokter Dirk Devroey, diensthoofd huisartsengeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel, legt het ons allemaal eens eenvoudig uit.

 

vrouwt kijkt in glas rode wijn op een terras

Als je alcohol drinkt, lijkt de warmte lastiger. Hoe komt dat?

"Alcohol bevat veel calorieën. Die calorieën zijn energie die zich in suiker omzet. Door die suiker is er een groot energietoevoer wat in warmte resulteert. Daarom willen we dat extra truitje sneller uitzwieren.
Bovendien zetten bloedvaten uit als gevolg van alcohol. Die uitzetting zorgt ervoor dat we ons sneller ‘onder invloed’ voelen. De alcohol uit koolzuurhoudende dranken wordt sowieso sneller opgenomen in ons bloed. Met warmte als omgevingsfactor zal dit proces nog sneller verlopen."

Hoe komt het dat we ons sneller dronken voelen bij warm weer?

"Door de warmte verliest ons lichaam meer vocht. Alcohol doet daar een schepje bovenop: de boosdoener droogt ons nog eens extra uit. Dat dubbel effect van uitdroging zorgt voor de hoofdpijn.
Doordat de vloeistoffen uit het drankje in de warmte sneller verdampen, blijft er procentueel meer alcohol over. Het bloed in ons lijf wordt dan minder dun en kan ook minder snel zuurstof naar de hersenen transporteren."

Door de warmte raakt de lichaamstemperatuur ontregeld en loopt die omhoog. Door directe zonnestraling op het hoofd wordt dit alleen maar erger. Een zonnehoed is aangeraden!

Betekent dit dat we die sangria of dat glaasje cava toch maar moeten laten staan?

"Alcohol is niet helemaal uit den boze op een zwoele zomermiddag. Het is aangeraden aan om elk glas alcohol af te wisselen met een glas water. Zo krijgt jouw lijf voldoende vocht naar binnen.

Bepaalde drugs, dus ook alcohol, kunnen het basaal metabolisme, onze verbranding in rust, verhogen. Daarom raken mensen die onder invloed van alcohol (eventueel in combinatie met sommige drugssoorten) sneller verhit."

 

Is er meer kans op een kater door de combinatie van alcohol en zon?

"Via verschillende mechanismen stimuleert alcohol de vochtafscheiding. Daardoor raakt het lichaam uitgedroogd, wat typische verschijnselen als hoofdpijn (door verlaagde vloeistofdruk in de hersenen), droge mond en futloosheid tot gevolg heeft. Zolang we niet voldoende vocht voor, tijdens of na het nuttigen van de alcohol opnemen, is de kans op uitdroging het grootst. Hoe meer vochtverlies er gecompenseerd wordt, hoe kleiner, of minder hevig de kater.

Anderzijds kan je ook hoofdpijn krijgen door de zonnestraling zelf (ook zonder alcohol). Door de warmte raakt de lichaamstemperatuur ontregeld en deze loopt omhoog. Door directe zonnestraling op het hoofd wordt dit alleen maar erger en het temperatuurcentrum in de hersenen raakt van slag. Komt de temperatuur boven de 40 graden Celsius, bestaat de kans op epileptische aanvallen en shock. Je kan jezelf beschermen door een hoofddeksel te dragen en een zonnebril. Als je jezelf ongemakkelijk begint te voelen, zoek je beter wat schaduw op."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!