Dokter Devroey: "Maak een slaapwandelaar niét wakker"

maandag 14 oktober 2019 - 10:30
Foto: Getty
Slaapwandelen klinkt als iets onschuldigs, maar is het dat wel? Dokter Devroey schept duidelijkheid.

"Zolang je niets verkeerd doet, is het onschuldig. Het is geen teken van een achterliggende ziekte of van een psychologisch probleem. Het is een natuurlijk fenomeen, dat voorkomt bij 15% van de jonge kinderen, bij volwassenen komt het veel minder voor, met zo'n 4 à 5 %. Het komt voor in de diepe fase van je slaap. Je gaat dingen doen die je hersenen en lichaam perfect kunnen coördineren, zonder dat jij er zelf bewust van bent. De dag nadien weet je ook niet wat er gebeurd is. Er zijn studies rond gebeurd, maar een duidelijke oorzaak voor het slaapwandelen is er nog niet gevonden."

"Zolang je niets verkeerd doet, is het onschuldig"

"Er zijn mensen die uit bed stappen en gewoon even naar buiten kijken, maar er zijn er ook die naar de keuken gaan en daar hele maaltijden bereiden of zelfs met de auto rijden. En dat is natuurlijk wél gevaarlijk. Het probleem is dat je je niet bewust bent van de taken die je aan het doen bent. De meeste ernstige gevallen die we al gezien hebben, zijn mensen die hun partner hebben vermoord tijdens het slaapwandelen. Dat komt natuurlijk heel zelden voor."

Als je een huisgenoot al slaapwandelend tegenkomt, laat 'm dan vooral slapen. "Maak de persoon niet wakker tijdens het slaapwandelen. De slaapwandelende persoon zou wel eens agressief kunnen worden als je 'm wakker maakt. Je haalt iemand uit een droomwereld naar de realiteit, en sommige mensen zouden daar agressief op kunnen reageren. Begeleid de persoon gewoon rustig terug naar bed, zonder 'm te wekken."

Bekijk het gesprek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!