Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Devroey over bloedonderzoeken: "Je bloed is de spiegel van je gezondheid"

consument

ma 12 sep. - 1:00

Moet je jaarlijks je bloed laten onderzoeken? En wat kan je dokter allemaal zien in je bloed?
bloedonderzoek
© Getty Images

Kanker

Je kan via het bloed geen dikkedarm-, huid- of borstkanker opsporen. Daar bestaan andere, zeer goede testen voor. Leukemie of lymfeklierkanker is dan weer wel vindbaar in je bloed. Je kan ook je leverwerking beoordelen aan de hand van je bloed. Maar een slechte werking duidt niet per se op leverkanker. Een bepaald tekort of afwijking in je bloed kan verschillende oorzaken hebben. Je vindt wel tumorwaarden terug in je bloed. Die zijn niet nuttig voor het opsporen van een kanker. De tumorwaarden zijn enkel nuttig voor het opvolgen van een al gekende kanker.

Chlamydia of gonorroe kan je dokter ook beter onderzoeken via de urine. Of je nieren goed werken en bijvoorbeeld geen suiker verliezen onderzoek je ook het best via je urine.

dokter
© Getty Images

dokter

Wat kan je wél zien in je bloed

Allergieën, zowel globaal als specifiek, kan je opsporen via het bloed. Ook bloedarmoede is zichtbaar. De hoeveelheid vitamine B en D in je lichaam kan ook onderzocht worden in je bloed. Wanneer je witte bloedcellen stijgen, wijst dat op een infectie. Ook aan je ijzerwaarden kan een dokter zien of je last hebt van een infectie. Via het bloed kan je zowel bacteriële als virale infecties opsporen. Je kan globaal zien of je een infectie hebt, maar ook specifieke infecties (bijvoorbeeld klierkoorts) terugvinden in je bloed. Het is mogelijk dat je een infectie hebt, maar het zelf niet weet of er iets van voelt. Denk maar aan hepatitis A, HIV, …

Heel wat mensen zijn bij een bloedafname vooral geïnteresseerd in hun cholesterolniveau. Dat is een goede indicatie van hoe je leeft, hoeveel je sport, eet en drinkt.

dokter
© Getty Images

dokter

Moet je nuchter zijn?

Je moet niet voor alle bloedonderzoeken nuchter zijn. Enkel voor diegene waarbij de dokter je suikerwaardes onderzoekt. Als je eet voordat je suiker gemeten wordt, gaat je waarde hoger liggen, en zou dat een vertekend beeld kunnen geven.

dokter
© Getty Images

dokter

Jaarlijks op controle?

Laat je bloed enkel controleren wanneer je je niet 100% voelt. Heb je last van vermoeidheid, voel je je slapjes, ben je snel buiten adem, … Dan is een bloedonderzoek misschien geen slecht idee. Tussen 40 en 45 jaar laat je het best je cholesterol eens controleren. Als er dan niets verandert aan je levensstijl en sportactiviteiten, hoef je deze controle zeker niet jaarlijks te herhalen. Doe dat wel wanneer je bepaalde soorten medicatie (bloeddruk, cholesterol, …) moet nemen. Ook als je suikerziekte hebt, laat je je bloed het best op regelmatige basis onderzoeken. Ook als er diabetes in je familie terug te vinden is, laat je je het best vaker onderzoeken.

Als je 20 à 30 jaar bent, en geen gezondheidsklachten hebt, is een jaarlijks bloedonderzoek dus zeker niet nodig. Vanaf 50 à 65 jaar is dat misschien wél een goed idee.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet