Dokter Devroey over cholesterolverlagende middelen: “Zonder cholesterol ga je dood”

vrijdag 23 april 2021 - 07:50
Anderhalf miljoen Belgen nemen cholesterolverlagende middelen zonder dat dat echt nodig is. “Dat is heel veel”, vindt Dokter Devroey. Maar wat is cholesterol nu precies? En wanneer zijn cholesterolverlagende middelen écht nodig?

Goede en slechte cholesterol

“Cholesterol staat voor de vetstoffen die in je bloed zitten. Die zijn ook nodig als bouwsteen voor je lichaam”, legt dokter Devroey uit. “Zonder cholesterol ga je dood.” Maar er is goede en slechte cholesterol. “De goede cholesterol is het best zo hoog mogelijk met een waarde van boven 45. De waarden van de slechte cholesterol ligt het best onder 115. Bij mensen met hartproblemen soms zelfs onder 75”, zegt dokter Devroey. Want die cholesterol zorgt ervoor dat je bloedvaten kapot gaan. Daardoor kan je een hartaanval of beroerte krijgen. Maar hetzelfde geldt ook wanneer je goede cholesterol te laag is.” Daarom is het zo belangrijk dat je gezond eet en veel beweegt.

Wanneer zijn cholesterolverlagende middelen écht nodig?

“Er zijn mensen die de cholesterolverlagende pillen wel degelijk moeten innemen, omdat ze een verhoogd risico op hartproblemen hebben”, verduidelijkt dokter Devroey. Zij hebben ooit een hartaanval of een beroerte gekregen.” Bij andere mensen wordt het cardiovasculair risico berekend. “Daarbij wordt niet alleen naar de cholesterolwaarde gekeken, maar ook naar het geslacht, de leeftijd, de bloeddruk en of ze roken. Dan wordt bepaald of ze de pillen preventief moeten nemen of niet”, vertelt dokter Devroey. “Sommige mensen zijn graatmager en hebben een hoge cholesterol of omgekeerd. Maar meestal gaat het wel samen.”

Hoe dikwijls per jaar moet je het laten nakijken?

“Niet zo vaak als je levensstijl hetzelfde blijft. De hoeveelheid cholesterol in je bloed wordt voor een groot deel bepaald door het aantal dat je lever aanmaakt.” Als je cholesterol goed is, laat je het best om de 5 jaar nakijken. Als je cholesterolverlagende pillen inneemt, moet je bloed jaarlijks nagekeken worden om na te gaan of je geen neveneffecten in je lever of spieren hebt."

Is je cholesterolwaarde genetisch?

“Er zijn een aantal ziektes waarbij een hoge cholesterol aangeboren is. Sommige mensen lijden aan familiale hypercholesterolemie. Die zouden eigenlijk van kinds af aan die pillen moeten innemen”, antwoordt dokter Devroey. Maar je levensstijl aanpassen is het belangrijkste. “Je moet veel bewegen, je voeding aanpassen en vooral dierlijke vetten vermijden”, geeft Dokter Devroey mee. “Boter en geprepareerde charcuterie als vleessla of americain préparé vermijd je het best. Maar eieren zijn niet gevaarlijk. Dat hebben we lang gedacht, maar je mag met een gerust hart twee eitjes per week eten.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!