Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Devroey over de pancreas: "Als je pijn begint te krijgen aan je pancreas, is het eigenlijk al bijna te laat"

do 15 okt. - 1:42

Gedaan met prikken en meten voor diabetici. In Nederland wordt er getest met een nieuw medisch hulpmiddel voor diabetespatiënten. Een aantal sensoren meten continu je waarden en die worden naar een bakje gestuurd dat op zijn beurt de nodige medicatie toedient. Het wordt beschreven als een uitwendige alvleesklier of pancreas. Maar wat doet zo’n pancreas nu eigenlijk? Dokter Devroey legt uit.
© Unsplash

Drukbezet orgaan

“Het is eigenlijk een heel mooi orgaan met veel functies”, begint de dokter. “De pancreas produceert heel veel dingen, die onder andere in het bloed terecht komen. Dat zijn onze hormonen, daar hoort bijvoorbeeld insuline bij dat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel omlaag gaat. Glucagon wordt ook geproduceerd door de pancreas en die zorgt er dan weer voor dat je bloedsuikerspiegel weer omhoog gaat.” Daarom heeft de pancreas zoveel te maken met diabetes.  

“De pancreas ligt natuurlijk ook heel dicht bij de darm”, gaat hij verder. “Hij heeft ook een kanaaltje dat naar de darm loopt. Daar worden enzymen afgescheiden die ons helpen bij de vertering. Die enzymen breken onder anderen vetten en eiwitten af.”

Kortom: het is een kostbaar en drukbezet orgaan.

Hoe merk je dat er iets fout is?

“Heel vaak merk je niets. Enkel wanneer het ontstoken is of wanneer je pancreaskanker hebt. Dat is een heel slechte kanker, juist omdat je er weinig last van hebt. Tegen dat je iets voelt is de kanker al veel gegroeid”, waarschuwt Devroey. “Maar ook ontsteking van de pancreas is niet goed. Dat kan bijvoorbeeld komen door teveel vetten in je bloed. Het is heel pijnlijk en merk je snel.”

Maar ook diabetici hebben niet direct door dat er iets scheelt met hun pancreas en dat ze suikerziekte hebben. En dat kan gevaarlijk zijn. “Wanneer er iets scheelt met de hormonenwerking, merk je dat vaak pas heel laat. Vaak pas wanneer je gewicht verliest. Als je het dan pas detecteert, bestaat er het risico dat je ogen of je nieren beschadigd zijn.”

Regelmatig je bloed laten testen is dus de boodschap!

Ogen of nieren beschadigd?

“Diabetes tast je bloedvaten aan, zowel de kleine op je ogen als de grote die naar je nieren gaan”, legt Devroey uit. “Dat zorgt ervoor dat er veel orgaanschade kan ontstaan. Maar ook bijvoorbeeld in je benen kunnen aders verstopt raken, wat kan leiden tot amputatie. Daarom is het ook van belang dat je de behandeling voor suikerziekte heel strikt volgt want zo kunnen veel bijwerkingen eigenlijk wel vermeden worden.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet