Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Devroey over de zelftest: "Zo een test mag geen vrijgeleide worden om je niet meer aan de maatregelen te houden"

do 1 apr. - 9:18

Vanaf 6 april zullen de eerste zelftests geleverd worden aan de apothekers. Met zo een zelftest kan je jezelf testen op het coronavirus. Maar toch moet je voorzichtig zijn met de resultaten van deze tests vertelt Dr. Devroey in ‘De Madammen’.

De Nederlandse regering heeft voorlopig beslist om het Eurovisiesongfestival toch te laten plaatsvinden met publiek, ongeveer de helft van de normaal voorziene capaciteit. Maar je zal bij binnenkomst een negatieve coronatest moeten kunnen voorleggen. Het is een soort praktijktest om te onderzoeken of evenementen op een veilige en verantwoorde manier kunnen plaatsvinden. 

Vanaf begin april kan je in de Belgische apothekers een zelftest aanschaffen. Maar wat krijg je dan eigenlijk te zien? “Je zal dan kunnen aflezen of je negatief of positief bent, maar er is geen gedrukt bewijs. Dus je moet nog geen link gaan leggen tussen zo een zelftest en vrije toegang tot evenementen of het niet houden aan de regels.” Omdat je geen gedrukt bewijs krijgt via je zelftest, zou hiermee ook nog gefraudeerd kunnen worden. Zo zou je een foto kunnen nemen van iemand anders zijn test.

Twee types van zelftests

"Er zijn twee verschillende types van zelftests: de eerste is een zelftest waarbij je antilichamen opspoort via een druppel bloed, maar deze is momenteel niet toegelaten in België. Diegene die beschikbaar zal zijn in ons land, is met een wisser. Die moet je dus in je neus steken, geen 8 centimeter zoals met de andere test maar slechts 2 centimeter. Je kan die thuis zelf ontwikkelen en aflezen of je negatief of positief test”, vertelt Dr. Devroey.

Je kan niet met 100% zekerheid zeggen dat je niet besmet bent.Een zelftest is vooral een goede manier om mensen die besmet zijn, snel op te sporen.

— Dr. Devroey

Doel van de test

“We willen de zelftest niet gaan promoten om bijvoorbeeld toegang te geven tot bepaalde activiteiten of om de maatregelen niet meer te volgen. Maar het is vooral voor mensen die omwille van hun beroep of in sociale noodzaak zijn, bijvoorbeeld ze komen in contact met mensen die kwetsbaar zijn. Dat kan bijvoorbeeld als je eten dient te brengen naar mensen die hulpbehoevend zijn of je moet iemand naar het ziekenhuis brengen, dan kan je zo een test doen en is het zeker nuttig.”

Geen zekerheid

“Als de test positief is, ben je zeker dat je positief bent. Maar dat moet je nog bewijzen met een PCR- test. Wanneer je positief test met zo een zelftest, moet je je huisarts contacteren. Als de test negatief is, wil dat niet met zekerheid zeggen dat je niet besmet bent. Want bij mensen die besmet zijn, ook al voeren ze de test juist uit, kan de test nog negatieve resultaten geven. Als je de test ook niet goed uitgevoerd, of als je niet diep of lang genoeg de wisser in je neus stopt, zal je test ook negatief zijn. Het kan dus vooral een manier zijn om mensen snel op te sporen die besmet zijn, maar het is geen manier om met 100 procent zekerheid te zeggen: je bent niet besmet en je moet je niet houden aan de regels. Je blijven houden aan de regels, is nog steeds de boodschap!”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet