Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Devroey over het coronavaccin: "Deelnemen aan medische proeven is nooit zonder gevaar"

do 10 sep. - 0:31

Ontmoedigend nieuws over de ontwikkeling van een mogelijk coronavaccin deze week. De Britse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford moesten het testen van hun vaccin onderbreken omdat het ongewenste bijwerkingen had veroorzaakt bij een proefpersoon. Dokter Devroey gaf bij 'De Madammen' uitleg over hoe het eraan toe gaat als je proefpersoon bent.
© Foto: Pexels

“Deelnemen aan medische proeven is nooit zonder gevaar. Onderzoekers kunnen nooit helemaal weten wat het gevaar kan zijn bij proefpersonen", aldus dokter Devroey. "Vandaar dat de eerste tests altijd gebeuren op cellen en eventueel ook op proefdieren. Pas als die testen positief blijken te zijn, starten de testen op een heel kleine groep mensen. Pas als de testen op die heel kleine groep mensen positief verlopen, breiden ze uit naar een grotere groep mensen."

Zulke medische proeven worden gedaan om twee belangrijke redenen. "Ten eerste moet een proef bewijzen dat, in dit geval een coronavaccin, veilig is en zonder vervelende bijwerkingen kan worden toegediend. Ten tweede moeten die proeven ook bewijzen dat dat vaccin effectief werkt.”

In de jaren 60 liep het fout met het geneesmiddel Softenon

Het medicijn Softenon kwam in de jaren 60 op de markt. Het was een middel tegen zwangerschapsbraken. “Dat product werd eerst ook getest op mensen en het bleek tijdens het onderzoek geen nevenwerkingen te hebben. Het is pas later, toen het middel al een tijdje op de markt was, dat bleek dat het middel ernstige bijwerkingen had, specifiek bij zwangere vrouwen", legt dokter Devroey uit. "Veel van die vrouwen kregen misvormde baby's. Door die Softenon-zaak onderzoekt men nu ook de veiligheid van medicatie bij verschillende speciale bevolkingsgroepen apart. Zoals vrouwen, kinderen, zwangere vrouwen, mannen, adolescenten, ouderen,…”

Wat als het fout loopt bij een proefpersoon?

“Als het tijdens zo een medische proef fout loopt, dan moet de proef zo snel mogelijk stoppen. Dan gaat men zo snel mogelijk proberen de schade te herstellen bij die proefpersoon, op kosten van de instelling die het onderzoek doet. En er is natuurlijk ook altijd een verzekering die kan tussen komen in de financiële kosten en de schade die eventueel blijvend is.Ook is en blijft het bedrijf dat het onderzoek doet altijd verantwoordelijk als het fout loopt. Ze moeten als het fout loopt ook een extra vergoeding betalen.”

Je hebt ook rechten als proefpersoon. "De rechten van een proefpersoon zijn vastgelegd in het Verdrag Van Neurenberg na de Tweede Wereldoorlog. Nadien werd in 1964 ook nog het Verdrag van Helsinki vastgelegd, waar we nu nog steeds op terug vallen. En verder moet elke onderzoeker die testen op mensen doet ook een attest van Good Clinical Practice kunnen voorleggen."

We moeten medische proefpersonen heel dankbaar zijn

— Dokter Devroey

Als eindconclusie stelt dokter Devroey dat we iedereen die aan zo’n studie deelneemt heel dankbaar moeten zijn. “Want het is dankzij zo’n mensen dat wij nu geneesmiddelen hebben en in de toekomst hopelijk ook een vaccin tegen corona zullen hebben."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet