Dokter Devroey over hygiëne tijdens corona: "Je moet je niet altijd douchen als je buiten geweest bent, maar handen wassen blijft essentieel"

donderdag 22 oktober 2020 - 11:18
Photo by Fran Jacquier on Unsplash
Er sneuvelt weer een nieuw corona-dagrecord: bijna 14.000 besmettingen. Dokter Devroey legt nog eens het belang van je handen wassen uit. Hij geeft ook tips voor wie last heeft van droge handen en andere kwaaltjes.

“Voor corona zei ik altijd dat je je handen niet té vaak moest wassen”, steekt dokter Devroey van wal. “Maar sinds februari is de situatie helemaal anders. Je handen raken heel wat dingen aan doorheen de dag. Als één van die dingen in contact is geweest met iemand die besmet is, dan hangt dat virus nu aan jouw handen. Als jij dan aan je gezicht komt, kan je jezelf gaan besmetten. Maar je kan het virus ook weer verder verspreiden door weer andere dingen aan te gaan raken. Het is dus essentieel dat je je handen wast en/of ontsmet wanneer je bijvoorbeeld thuiskomt of ergens binnengaat.

Er werd wel eens gezegd dat we té proper waren. Dat we te vaak een bad of douche namen, en dat dat niet goed zou zijn voor ons immuunsysteem. “Ook het zéér grondig wassen van voeding droeg daar bijvoorbeeld aan bij. We kwamen heel weinig in contact met stoffen waartegen ons immuunsysteem in actie kon treden. Daardoor kon het wel eens gebeuren dat het immuunsysteem tegen het eigen lichaam begon te werken. Hierdoor zouden er een aantal auto-immuunziektes ontstaan zijn. Allemaal door net iets té hygiënisch te zijn. Maar dat betekent in de huidige situatie natuurlijk niet dat je je helemaal moet douchen, telkens je buiten geweest bent. Handen wassen blijft het belangrijkste.”

Als je zeep gebruikt, is het belangrijk dat die ook effectief schuimt. Dat is wat het ‘omhulsel’ van het virus stuk gaat maken.

Dokter Devroey

Eerste hulp bij droge handen

Sommige mensen krijgen last van droge handen en zelfs kloven door hun handen zo vaak te wassen. Kan ‘zeep zonder zeep’ een oplossing zijn? “Het blijft belangrijk dat je je handen wast met iets wat het virus kapotmaakt, zoals water en zeep of alcoholgel. Als je zeep gebruikt, is het belangrijk dat die ook effectief schuimt. Dat is wat het ‘omhulsel’ van het virus stuk gaat maken. Zeep zonder zeep schuimt ook, dus dat kan je zeker gebruiken. Dat gaat minder agressief zijn voor je handen. Maar vaak is alleen al het water de oorzaak van droge handen en kloven. Daar hebben we jammer genoeg geen alternatief voor. Dus het is een goed idee om je handen na het wassen in te smeren met een rijke crème. Zo blijven ze gehydrateerd.”

“Eczeem of schimmels zijn dan weer een volgend stadium. Daar trek je best mee naar een arts of apotheker, die zal je daarvoor een speciale crème aanbevelen. Als je daar last van hebt, moet je wél proberen om je handen wat minder te wassen. Anders krijg je dat nooit opgelost. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan tijdens deze crisis. Dan moet je echt je aantal contacten terugschroeven en zo veel mogelijk binnenblijven.

Herbekijk het gesprek met dokter Devroey

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!