Dokter Devroey over polio: "Het poliovirus komt al een tijdje niet meer voor in België, maar wereldwijd bestaat het wél nog"

donderdag 18 februari 2021 - 14:13
Bron: VRT
De Belgische rolstoeltennisser Joachim Gérard heeft de finale van het enkelspel op de Australian Open gewonnen. De oorzaak van zijn beperking aan zijn been is polio. Maar wat is dat nu juist?

"Polio is eigenlijk een ziekte die vaak onopgemerkt voorbij gaat omdat mensen het meestal hebben zonder dat ze het weten", begint dokter Devroey zijn verhaal. "In België raken heel weinig mensen nog besmet met polio, de laatste jaren helemaal niet meer. De vaccinatie tegen de ziekte is in België dan ook al lang verplicht."

Griepsymptomen 

"Als je besmet bent met polio zijn de symptomen vaak griepachtig, zoals hoofdpijn, koorts en keelpijn. Het grote verschil met een echte griep is dat je polio niet kan verspreiden via speeksel maar wel via de stoelgang. De ziekte brengt dus bij weinig mensen vragen naar boven. Bij één à twee procent kan het wel voor verlammingen zorgen die onomkeerbaar zijn. Zo kan het dus dat je voor de rest van je leven in een rolstoel zit of dat één van je ledematen verlamd raakt. Wat dus een dramatisch gevolg is." legt de huisdokter van 'De Madammen' uit.

Niet meer in België, waar dan wel?

Het poliovirus komt al een tijdje niet meer voor in België, maar wereldwijd bestaat het wél nog. "Momenteel zit polio nog in landen zoals Nigeria, Afghanistan, Pakistan, India en zelfs China. Dat zijn landen waarin het niet verplicht is om je kind in te enten. Toen ik in New Delhi was, in India, herinner ik mij dat ze elk kind dat ze tegenkwamen op straat vaccineerden, ongeacht of dat kind al een vaccin had gekregen of niet. Zo probeerden ze daar polio tegen te gaan. Maar met een populatie van 15 miljoen inwoners en nog eens 5 miljoen daklozen, is het zeker belangrijk om die daklozen ook te vaccineren. Daardoor ligt de besmettingsgraad in bovengenoemde landen veel hoger dan in België."

Als je naar verre landen reist, is het aangeraden om je opnieuw te laten vaccineren voor polio. 

Dirk Devroey

Verplicht vaccin 

"De vaccinaties werken zeer goed en zijn zeer nuttig. Als we naar het verleden kijken, wanneer er vroeger 100.000 mensen wereldwijd besmet werden per jaar, zijn dat er nu maar een honderdtal. Een goed resultaat, maar je moet toch opletten. In België ben je verplicht een poliovaccin te nemen op zeer jonge leeftijd en dan daarna als tiener nog eens, zodat je een levenslange bescherming hebt. Maar mocht je toch reizen naar de gebieden die hierboven genoemd zijn, dan is het aangeraden om een nieuw vaccin te nemen om je antistoffen wakker te schudden zodat je niet opnieuw besmet kan worden."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!