Dokter Devroey over rilatine: "Het is geen snoepje dat je zomaar kunt gebruiken. Als je geen ADHD hebt, put je je hersenen uit"

woensdag 9 juni 2021 - 15:05
Veel studenten nemen rilatine tijdens de examens. Ze denken dat ze er beter door zouden kunnen studeren. De Madammen leggen het voor aan dokter Devroey.

Dokter Devroey: "Mensen met ADHD hebben een aandachtsstoornis. Die zijn met zoveel dingen bezig, hun hersenen werken eigenlijk veel te veel. Rilatine is een medicijn dat, als je het dagelijks neemt, je hersenen uitput waardoor het tot rust komt. Net door een stimulerend middel te nemen, komen mensen met ADHD tot rust. Als je geen ADHD hebt, ga je hypergestimuleerd worden. En als die rilatine uitwerkt, gaat die persoon in een zwart gat vallen. Studenten die geen ADHD hebben en het medicijn toch nemen, gaan bij wijze van spreken 24 uur moeten slapen om van het pilletje te bekomen." 

Hoe komt het dan dat zoveel studenten het nemen?

"Rilatine kun je niet zonder doktersvoorschrift krijgen, en apothekers zullen het dan ook niet zomaar meegeven. Het kan wel zijn dat mensen die ADHD hebben énkel hun rilatine gebruiken tijdens de examens. Maar het kan ook zijn dat mensen mét voorschriften die opsparen en die doorverkopen aan studenten die geen ADHD hebben. In het ergste geval kan het ook zijn dat studenten zonder ADHD aan dokters vragen voor die pilletjes. Studenten denken dat je je er beter door kan concentreren en denken dat ze langer wakker kunnen blijven. Maar ooit hebben we de test gedaan aan de VUB, en voor eens en voor altijd: je gaat er niet beter door kunnen studeren. Je zal wel langer wakker kunnen blijven, maar er is ook het gevaar dat je onvoldoende slaapt. Dan kun je wat je gestudeerd hebt niet opslaan en kom je de dag erna op het examen en riskeer je een black-out omdat je onvoldoende geslapen hebt. Dan zijn je resultaten nog slechter dan zonder rilatine! Ik raad het medicijn zeker niet aan als je geen ADHD hebt."

Als je rilatine neemt zonder dat je ADHD hebt, ga je je hersenen uitputten. Als het pilletje uitgewerkt is, ga je 24 uur moeten slapen om te bekomen.

Dokter Devroey

Gevaar voor psychose

“In de ergste gevallen kan je een psychose krijgen. Maar eigenlijk heeft iedereen neveneffecten van het pilletje. Je bloeddruk gaat verhogen, net als je hartritme en je lichaamstemperatuur. Rilatine heeft een amfetaminewerking, het is zeker geen snoepje dat je kan gebruiken om te studeren. Studenten willen het omdat ze een hele nacht willen doorstuderen, maar op het examen crashen ze."

Wat is wel goed?

Wat wel werkt is voldoende slapen. Je hersenen kunnen zo memoriseren wat je gestudeerd hebt. Voldoende ontspannen overdag, zodat je even aan iets anders kan denken. Ik bedoel dan echt een fysieke activiteit: joggen, lopen, wandelen. Niet voor tv zitten en spelletjes spelen. Dat is niet ontspannen, maar wel beter dan doorstuderen. Belangrijk ook: gezond eten. Als je ziet wat de meeste studenten doen: pizza, fastfood eten… Die gaan heel snel veel bloed nodig hebben om te verteren, bloed dat niet in je hersenen terechtkomt maar in je spijsvertering. Je gaat moe worden na eten en te moe zijn om te studeren. Liever kleine hoeveelheden eten: fruit, een boterham met kaas. Zorg dat je lichaam in topconditie is, want studeren is topsport.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!