Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Devroey over slaap: “Ik zou echt niemand aanraden om een nacht door te doen als je de dag erna intellectueel werk moet verrichten”

do 1 okt. - 9:25

Hoe belangrijk is het dat we iedere nacht voldoende slapen? Wanneer dieren nachtenlang niet slapen, vallen ze dood neer. Maar is dat ook bij mensen zo? “Je moet slapen, want dat is goed voor je hersenen”, legt Dokter Devroey uit.

Gelukkig zijn onze hersenfuncties beter ontwikkeld dan die van dieren. Dat maakt dat we niet zomaar dood neer zullen vallen wanneer we te weinig slapen. Maar toch heeft slapen ook voor ons wel degelijk een belangrijke functie. “Je moet slapen, want dat is goed voor je hersenen. Dan kan je bepaalde zaken beter verwerken en een plaats geven”, legt Dokter Devroey uit.

Maar ook wanneer je productief werk moet doen, is genoeg slapen belangrijk. “Ik zou echt niemand aanraden om een nacht door te doen als je de dag erna intellectueel werk moet verrichten. Mensen worden angstig wanneer ze te weinig slapen, maar ook hun reactievermogen en reflexen gaan vertragen. Dat maakt dat je toch wel minder efficiënt werkt, want je geheugen gaat verminderen”, aldus Devroey.

Kan het dat je gewoon weinig slaap nodig hebt?

“Als je pas geboren bent, slaap je de hele dag en ben je enkel wakker om te eten. Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt. Dat maakt dat je vanaf 14 à 15 jaar genoeg hebt met acht uur slaap. Als je bijvoorbeeld 70 bent, zal vijf à zes uur wel voldoende zijn.” Aan de andere kant zijn er ook mensen die na acht uur slaap nog altijd moe zijn. “Wanneer je genoeg slaapt en je voelt je nog altijd moe en je kan daardoor niet goed functioneren, is er een probleem. Je kan dan best eens een slaaponderzoek doen. Dan zie je in hoeverre de kwaliteit van je slaap goed is.”

“Je moet ook niet perse ’s nachts slapen,” voegt de dokter nog toe. “Er zijn mensen die nachtwerk doen, dat zijn vaak creatieve mensen. Zolang je de dag erna uit kan slapen, is dat geen probleem. Het is vooral belangrijk dat je lichaam genoeg rust krijgt. Als je toch eens een nacht door moet doen en je komt niet aan slapen toe, kan je dat gewoon weer inhalen. De volgende nacht zal je dieper slapen.”

Helpt slaapmedicatie?

Tot slot geeft dokter Devroey nog nog een wijze raad mee over slaapmedicatie. “Het helpt één keer. Maximum 14 dagen, daarna niet meer. Iedereen die slaapmedicatie neemt, moet na een aantal weken terug naar de dokter voor een sterker slaapmiddel”, legt hij uit. ”Maar na 14 dagen werken de sterkere middelen ook niet meer. Je moet daar dus echt wel vanaf blijven. Het gaat je slaapkwaliteit niet verbeteren en we zien dat slaapmedicatie je geheugen aantast.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet