Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Devroey over wondzorg: “Gebruik geen iso-Betadine bij kinderen”

ma 24 feb. - 10:49

Spelen en ravotten met je (klein)kinderen, hoe leuk is dat! Maar wat als je oogappel valt, zich bezeert en een wonde heeft? En hoe verzorg je die wonde dan het best?

Stap 1: Spoelen

“Voor je de wonde ontsmet, spoel je hem het best met water. Eventueel water met zeep, dat doen artsen ook”, zegt dokter Devroey. “Dus eerst afspoelen met water, om het vuil uit de wonde te krijgen. En dan pas de wonde ontsmetten. Voor een diepe en vuile wonde, gaan artsen ook zuurstofwater gebruiken. Dat ontsmet heel goed in de diepte en dat zal je ook voelen”, lacht dokter Devroey.

Helpt moederkeszalf of speeksel? “Speeksel helpt uiteraard psychologisch goed tegen de pijn”, lacht dokter Devroey. “Maar in onze mond hangen evenveel bacteriën als in die van een hond. Ik raad speeksel dus af. Het klinkt misschien gek, maar als je echt niet weet met wat je moet spoelen, doe je het beter met urine dan met speeksel", geeft de dokter mee. "Onze urine wordt netjes gefilterd door onze nieren en is dus steriel. Maar dat geldt enkel wanneer je op een zeer afgelegen plek bent”, grapt dokter Devroey.

Moederkeszalf of speeksel?Dat raad ik niet aan.In onze mond hangen evenveel bacteriën als in die van een hond!

— Dokter Devroey

Stap 2: Ontsmetten

“Voor volwassenen werken ontsmettingsmiddelen als Iso-Betadine of Chloorexidine perfect. Het pikt niet en je kan ze bij de apotheek kopen. Iso-Betadine gebruik je beter niet bij kinderen, zeker niet langdurig”, waarschuwt Dokter Devroey. “Eenmalig gebruik, kan geen kwaad. Maar er zit Jodium in dat ontsmettingsmiddel. Als je het te veel gebruikt, krijgt je kroost een te grote dosering Jodium binnen”, legt Dokter Devroey uit. “Dan is Chloorexidine een beter alternatief.”

Dokter Devroey vertelt dat wanneer het ongeluk in je tuin of op straat gebeurt, de wonde zeker ontsmet moet worden.  “Als er aarde in je wonde komt, dan kan daar een bacterie als tetanus inkomen. Dan riskeer je echt te sterven. Eén op twee mensen die tetanus krijgen, sterft.”

Stap 3: Nazorg

Bij een diepe wonde breng je het best een pleister aan zodat er geen vuil meer inkruipt. Bij een oppervlakkige wonde, doe je dat beter niet”, verduidelijkt dokter Devroey. “Grote huidwonden worden vaak verzorgd met een verband dat korstjes tegengaat. De huid wordt dan vochtig gehouden waardoor littekens vermeden worden en de wonde sneller dichtgroeit.”

Wanneer een wonde gehecht moet worden? “Als het een diepe en gapende wonde is en je het risico loopt dat er vuil in kan komen, dan laat je het hechten.” Dat hoeft niet per se met naald en draad. Maar hechten kan volgens dokter Devroey ook met Steristrips of wondlijm.

Tot slot is het belangrijk dat je de wonde goed in de gaten houdt. “Er kan bijvoorbeeld etter uitkomen. Maar je kijkt het best ook naar de wondrand. Als die verder rood wordt of je een lijn richting je hart ziet, dan heb je een serieuze infectie. Ga dan zeker langs bij je arts om antibiotica te krijgen”, besluit dokter Devroey.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet