Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dokter Devroey: "Sporten met een verkoudheid verhoogt het risico op een hartstilstand"

ma 7 okt. - 9:14

Een verstopte neus, niezen of een kriebelende keel, het zijn maar enkele van de vervelende symptomen van een verkoudheid. Maar wat is nu precies een verkoudheid? Dokter Devroey brengt raad!
© Foto: Getty

"Het zijn virussen die je besmetten via druppeltjes in de lucht. Je raakt sneller besmet door die in te ademen dan door handen te schudden," legt dokter Devroey uit. "Die virussen tasten niet alleen je luchtwegen aan, maar ook je spieren en gewrichten. Het kan voelen alsof je net een boksmatch achter de rug hebt. De uitputting komt ook omdat je 's nachts niet goed slaapt, je wordt wakker van te hoesten bijvoorbeeld. Je lichaam gaat z'n energie gebruiken om de infectie te bekampen. Zo heb je minder energie over om inspanningen te doen."

Kinderen lopen meer verkoudheden op dan volwassenen. "De luchtwegen van kinderen zijn veel nauwer, en ze hebben daardoor meer last dan volwassenen. Volwassenen zijn gemiddeld 4 weken per jaar verkouden, kinderen 8 weken."

"Beter niet sporten tijdens een verkoudheid"

Je hebt veel minder energie tijdens een verkoudheid en dat is maar goed ook. "Hoe banaal zo'n virale infectie ook lijkt, als je dan ook nog gaat sporten, is het risico op een hartstilstand groter. Dus we raden echt af om tijdens een verkoudheid, zeker als je ook koorts hebt, intensief te gaan sporten."

Het is ook moeilijk om immuniteit op te bouwen tegen verkoudheden. "Er bestaan duizenden virussen, de kans dat je een virus oploopt waar je al immuun tegen bent, is veel kleiner dan dat je een griepvirus krijgt dat je al eens hebt gehad."

"Snot is een beschermingsmechanisme"

Ook kenmerkend voor een verkoudheid is een grote hoeveelheid snot. "Het is een beschermingsmechanisme van je lichaam. In snot zitten de afgebroken virussen, maar er zitten ook antistoffen in die maken dat je kan vechten tegen het virus. Als je dus constant je neus snuit, of veel neusspray gebruikt, gaat je lichaam net nog meer snot maken. Het is vervelend, maar het is een normale reactie van je lichaam."

Een echte oplossing voor een verkoudheid bestaat er niet. "Je kan de symptomen behandelen, maar een verkoudheid met of zonder behandeling duurt sowieso zeven dagen. Bij rokers en bij kinderen die wonen in een huis waar gerookt worden, kan het tot drie keer zo lang duren eer ze genezen zijn."

"Wat helpt tijdens een verkoudheid is onder de wol kruipen en warme dranken drinken, zoals thee en soep. Zo gaat je lichaamstemperatuur stijgen, waardoor de virussen zich minder kunnen vermenigvuldigen. Als je ziek bent, blijf je dus beter binnen, want je werkt anders je natuurlijke afweersysteem tegen," besluit dokter Devroey.

Bekijk het volledige gesprek

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet