Dokter Devroey: “Zoek geen excuses om je mondmasker niet te dragen!"

donderdag 8 oktober 2020 - 11:24
Heel veel mensen trekken naar de huisarts om een briefje te vragen om geen mondmasker te moeten aandoen. Dokter Devroey heeft naast zijn werk aan de Vrije Universiteit Brussel ook een praktijk en vertelt wanneer je zo’n briefje mag vragen.

“Bij mij komen ze zo’n briefjes niet vragen, want ik ben een heel erg strenge dokter. Ik geef heel weinig briefjes. Maar dat is volgens mij ook het probleem. Bepaalde artsen zijn veel te toegeeflijk naar hun patiënten en tonen te veel welwillendheid. Ze gaan vlot om met hun attesten. Als de personen dan toch besmet zouden zijn, kunnen ze anderen besmetten.”

Zonder mondmasker

“We merken dat vooral kinderen in de lagere of middelbare scholen zo’n attest krijgen. Ook in bepaalde bedrijven mogen sommigen zonder mondmasker rondlopen. Naar mijn gevoel is het vooral rond en in het Brusselse waarvan de klachten komen. In andere steden en gemeenten blijkt dit minder het probleem te zijn. We willen hier toch voor waarschuwen. Ga hier niet te vlot mee om!

Ook al is het mondmasker om anderen te beschermen, het gaat toch ook om jezelf te beschermen tegen een besmetting van anderen.

Dokter Devroey

"Zoek geen excuses"

“Mensen vinden altijd wel een reden om geen mondmasker te hoeven dragen. Artsen moeten blijven individueel inschatten of het nodig is of niet: astma, hartfalen, … Dat zijn allemaal ziektes waarbij je kortademig kan worden, maar dat zijn ook zeer kwetsbare mensen moesten ze besmet raken met het coronavirus. Ook al is het mondmasker in eerste instantie om anderen te beschermen van je eigen besmetting, het gaat toch ook in zekere mate over jezelf beschermen tegen een besmetting van anderen. Ik zou het mondmasker toch echt opzetten en geen excuses zoeken om het niet te doen.”

Mondmaskeracne is één van de nieuwe ziektes die voorkomen. Het kan nuttig zijn om er zorg voor te dragen. Behandel meteen de kleine puistjes die opkomen en verzorg ze goed. Maar het is geen reden om het mondmasker niet te dragen. Misschien moet je een mondmasker van een andere stof gebruiken? Dat kan één van de oorzaken zijn.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!