Dokter Devroey: "Zonder te zweten, zouden we sterven"

donderdag 10 juni 2021 - 13:38
Radio 2
Elke dag produceren we gemiddeld 100ml zweet per dag. Veel mensen ervaren zweten als een ongemak terwijl het bijzonder essentieel is. Zo zorgt het zweten ervoor dat onze lichaamstemperatuur in balans blijft. Zonder zweten zouden overmatige temperaturen niet weggeraken uit ons lichaam. Ook stinkt je zweet zelf niet, het is door de bacteriën die ermee aan de slag gaan dat we geuren krijgen. Dr. Devroey vertelt er alles over bij 'De Madammen'.

"De ene persoon zweet uiteraard feller dan de andere. Er zijn dan ook een aantal kenmerken die een grote rol spelen bij de zweetproductie. Zo zullen mannen over het algemeen meer zweten aangezien ze vaak gespierder zijn. Gespierde mensen hebben een grotere bloedtoevoer waardoor de warmteproductie groter is bij hen", vertelt dokter Devroey.

"Voeding speelt ook een grote rol. Het zal de hoeveelheid van je zweet niet bepalen, maar wel de geur. Als je bijvoorbeeld veel look gegeten hebt, dan zal deze geur ook in je zweet zitten. Daarnaast heeft ook je gewicht een invloed op zweten. Als je overgewicht hebt, zal het overmatig vet ervoor zorgen dat je afkoelingsmechanisme minder goed werkt. Je zal dus meer zweet nodig hebben om af te koelen."

"Opvallend is ook dat pubers op een bepaald moment zeer veel kunnen zweten. Zeker jongens kunnen door een plotse testosteronopstoot veelvuldig zweten, maar na een tijdje normaliseert dat ook wel weer. Tot slot zweten vrouwen dan net meer door een afname van vrouwelijke hormonen in de menopauze."

Zweet op zich stinkt niet. Het is door de bacteriën die ermee aan de slag gaan dat we geuren krijgen.

Dokter Devroey

Wat te doen tegen zweten?

"Om overmatig zweten tegen te gaan, kan je steeds proberen om inspanningen te beperken, in het bijzonder als de zon fel schijnt. Om ongewenst geuren tegen te gaan, is het steeds een goed idee om deodorant te gebruiken en voldoende van kleren te wisselen. In extreme gevallen kan er ook steeds een medische ingreep gedaan worden om zweten te verhinderen. Een gekende manier is het gebruik van botox. Hiermee zullen de zweetklieren verlammen en uiteindelijk dus minder zweet produceren."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!