Dr. Devroey: "Elke bevalling is een aanslag op de bekkenbodemspieren"

vrijdag 18 juni 2021 - 10:47
De bekkenbodemspieren zijn ontzettend belangrijk voor zowel vrouwen als mannen. Zo speelt de spier een cruciale rol in het ophouden van urine en stoelgang. Toegeven dat er problemen zijn met de bekkenbodemspieren is voor veel mensen dan ook een moeilijke stap. Dokter Devroey gaf bij 'De Madammen' alvast enkele tips om de bekkenbodemspieren te trainen. 

"Bij problemen aan de bekkenbodemspieren denken we meteen aan vrouwen. Dit is logisch aangezien deze spieren het meest worden aangetast door een zwangerschap en een bevalling. Een natuurlijke bevalling kan je echt zien als een aanslag op je bekkenbodemspieren. Toch kunnen ook mannen hier last van ondervinden. Zo speelt gewicht een grote rol. Bij overgewicht wordt er net zoals bij een zwangerschap een voortdurend druk uitgeoefend op de bekkenbodemspieren. Ook zorgt weinig lichaamsbeweging ervoor dat de spier minder gebruikt wordt. Tot slot heeft leeftijd ook een grote invloed. Zo zullen de bekkenbodemspieren, net zoals de andere spieren in ons lichaam minder stevig worden naarmate we ouder worden."

Schaamte

"Slechtwerkende bekkenbodemspieren zijn zeer vervelend. Zo zullen er structuren verzwakken die ervoor zorgen dat je urine verliest bij het niezen en/of lachen. Ook naar stoelgang toe kunnen er probleem optreden. Het is zelfs mogelijk dat er verzakkingen optreden waarbij de blaas en baarmoeder via de vagina naar buiten komen. Jammer genoeg zorgen deze symptomen ervoor dat er veel schaamte heerst rond het onderwerp. Veel mannen en vrouwen spreken zich hierover niet uit waardoor er pas in een laat stadium kan worden ingegrepen."

Door de symptomen van bekkenbodemproblemen heerst er veel schaamte 

Dr. Devroey

Behandeling

"Een kinesitherapeut kan je zeer goed helpen bij problemen aan de bekkenbodemspieren. Deze zal je de juiste oefeningen geven om de spieren te herstellen. Je kan ook steeds zelf oefeningen doen thuis of in de auto waardoor je de spier stimuleert. Er zijn intussen ook toestelletjes op de markt om de bekkenbodemspieren te stimuleren. Met deze 'gadgets' moet je wel voorzichtig omspringen. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat je spier niet enkel gestimuleerd wordt, maar ook verkrampt."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!