Dr. Devroey over euthanasie uitvoeren: "Dat went nooit. Je weet wel dat je iets betekende voor iemand die ondraaglijk leed"

maandag 25 november 2019 - 11:00
Als huisarts is ook dokter Devroey erbij betrokken als een van zijn patiënten euthanasie vraagt en krijgt. Bij 'De Madammen' vertelde hij dat het voor geen enkele arts evident is om euthanasie uit te voeren.

"Het is toch een handeling die een einde maakt aan een leven"

Er kwamen heel wat vragen binnen bij 'De Madammen' over euthanasie. Drie maanden geleden overleed de vriendin van Lieve met euthanasie en, zo schreef ze, dat was op een vreemde manier héél menselijk. Maar hoe is dat voor een dokter, vroeg ze zich af.  
"Je went daar nooit aan", antwoordde dokter Devroey. "Het is toch een handeling die een einde maakt aan een leven. Maar iedereen die euthanasie vraagt, doet dat om dat hij of zij ondraaglijk lijdt. Daardoor heb je als dokter achteraf wel het gevoel dat je iets hebt betekend voor die patiënt."

Nu al vastleggen wat je wil?

De ouders van luisteraar Anja zijn ver in de 70. Kunnen zij, nu al vastleggen dat ze euthanasie willen als ze dement worden?  "Op dit moment kan je nog niet officieel een wilsverklaring opstellen dat je euthanasie wil bij dementie. Wat wél kan, is een wilsverklaring dat je euthanasie wil als je in een onomkeerbare coma terecht komt. Dat kan wel. Je zet dat in een wilsverklaring die je bij de gemeente binnen brengt waar die wordt geregistreerd.  Op elk moment kan je trouwens van mening veranderen."

Wat met terminale sedatie?

Is terminale sedatie ook euthanasie vroeg een andere luisteraar. "Het verschil is dat je in een diepe slaap wordt gebracht en dat er geen levensbekortende middelen worden toegediend", vertelt dokter Devroey. "Dat kan dagen of zelfs weken duren voor je overlijdt aan een oorzaak waar je anders ook aan zou overlijden. Maar je hebt geen pijn meer. Het is natuurlijk niet de bedoeling om zonder instemming van de patiënt het leven te verkorten."

Wie vraagt euthanasie?

"De meeste patiënten die euthanasie vragen zijn terminaal ziek", antwoordt Dr. Devroey op een laatste vraag. "Vaak gaat het om uitgezaaide kanker met orgaanfalen, hartfalen of nierfalen. Om de pijn en de zeer onaangename symptomen te voorkomen, vragen mensen dan wel om euthanasie.

Nog vragen?

Wie nog meer vragen heeft over euthanasie kan altijd terecht op de website van Leif

Dr. Devroey

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!