Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Dr. Devroey over slecht zien: "Veel mensen denken dat ze nachtblind zijn, maar het is logisch dat je 's nachts minder goed ziet"

vr 21 mei - 6:13

Niet goed kunnen zien is een beperking in ons leven. Onze ogen zijn kostbare delen van ons lichaam waarbij het al eens durft fout lopen. Dr. Devroey geeft uitleg over mogelijke aandoeningen van onze ogen én het belang van een correcte ooghygiëne.
© Unsplash

Blindheid

"We spreken van blindheid als je minder dan 5% kan zien", begint Dokter Devroey. "Ook het gezichtsveld speelt een grote rol in onze zichtcapaciteit. Als je goed kan zien, bedraagt ons gezichtsveld 140 graden. Iemand met blindheid, ziet slechts een glimp of helemaal niets van dit gezichtsveld. De oorzaken van blindheid zijn heel uiteenlopend. Zo kan het aangeboren zijn, maar je kan het ook krijgen door bepaalde ziektes, zoals bijvoorbeeld een beroerte. Uiteraard kan je je oog heel ernstig beschadigen door een trauma waarbij je iets in je oog krijgt." 

Nachtblindheid

"Veel mensen denken dat ze nachtblind zijn, maar het is eigenlijk heel logisch dat je 's nachts minder goed kan zien. 's Nachts worden er dan ook helemaal andere deeltjes van ons oog gebruikt. Zo gebruiken we overdag de kegeltjes in het oog. Die zorgen ervoor dat we kleuren zien en scherp kunnen stellen. 's Nachts daarentegen kunnen we deze kegeltjes niet gebruiken en werken we met de staafjes. Deze kunnen alleen maar zwart-wit zien en zijn ook veel minder scherp. We kunnen pas echt spreken van nachtblindheid als je helemaal geen onderscheid meer kan maken tussen verschillende aspecten."

Door lang naar een scherm te kijken, gaan je ogen door vermoeidheidniet goed meer kunnen scherpstellen.

— Dr. Devroey

Kleurenblindheid

"De kegeltjes in onze ogen kunnen drie soorten kleuren zien. Door samenwerkingen tussen die kegeltjes kan je ook nog eens verschillende kleuren gaan waarnemen. Mensen die kleurenblind zijn hebben een probleem bij deze samenwerking. De combinatie van de kegeltjes werkt niet goed waardoor ze bepaalde kleuren minder goed kunnen zien of zelfs een andere kleur zien."

Ooghygiëne 

"Door lang naar een scherm te kijken, gaan je ogen door vermoeidheid niet goed meer kunnen scherpstellen. Dit is te verklaren door de vermoeidheid van je ogen. Je gaat ook steeds minder knipperen als je gedurende een lange periode naar een scherm kijkt. Hierdoor zullen je ogen ook nog eens uitdrogen. Je ogen goed verzorgen is zeker aan te raden."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet